Nap képe

2011.11.28. 11:40

Partra vetett hajó

Dunaföldvár/Dunaújváros - Van, ahol soha nem látott mértékben apadt a Duna, mert hosszú hetek óta nincs eső. A mederben sétálgatni lehet, fiatalok egy világháborús bombát is találtak itt.

Gallai Péter

Száz éve nem mértek olyan kevés csapadékot novemberben hazánkban, mint most. Az aszályos idő elsősorban a mezőgazdaságnak okoz problémákat, de a Duna vízállása is negatív rekordokat dönt. A víz visszahúzódása miatt szabad levegőre került mederrészek ilyenkor sok mindent rejthetnek. Dunaföldváron korábban találtak már mamutfogat, és világháborús bombát is. 


Ezen szigetek, valamint az alacsony vízállás miatt kritikus a szállítási helyzet a dunaújvárosi kikötőben. Szabó Gyula, az ISD Portolan Kft. kikötőigazgatója azzal kezdte, hogy amikor a helyi vízmérce nullán áll, akkor az két és fél méteres vízmélységet jelent a mércénél. Az európai típusú önjáró hajók szabványos merülése maximális teherrel két és fél méter.

Mint hozzátette, az előrejelzések sem kecsegtetnek semmi jóval. Nemhogy a magyarországi részen, de a Duna vízgyűjtőin sem hullik eső.

Mint hozzátette, az előrejelzések sem kecsegtetnek semmi jóval. Nemhogy a magyarországi részen, de a Duna vízgyűjtőin sem hullik eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!