Nagylók

2015.12.04. 18:11

Arany Rózsa-díj Nagylóknak

Nagylók – A Virágos Magyarországért mozgalom szervező bizottsága a legmagasabb díjjal ismerte el a település környezetszépítő tevékenységét. A falu méltán büszke a rangos elismerésre.

V. Varga József

A Közép-dunántúli régióban Nagylóknak ítélték az Arany Rózsa-díjat, a kitüntetést Tóth József polgármester vette át nemrégiben Budapesten, a Pesti Vigadó dísztermében megrendezett ünnepségen. – A települést már több mint tíz éve azzal a szándékkal nevezi a képviselő-testület a Virágos Magyarországért versenybe, hogy a lakosságot is bevonjuk a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért végzett munkába – mondta el lapunknak a falu polgármestere.

Tóth József, Nagylók polgármestere az Arany Rózsa-díjjal
Fotó: Bakonyi Ágota

Az évek során több száz fát, több ezer cserjét és virághagymát ültettek el a közterületeken, minden évben több ezer egynyári virág színesíti, díszíti a település utcáit, parkjait. A lakosság pozitívan értékeli az önkormányzat törekvését, nagy részük szemlélete lényegesen megváltozott ezen a téren. Az emberek alapvetően szeretik a virágot, a szépet, megfelelően gondozzák portájuk zöldfelületét, virágosítják házukat, környezetüket, a grémium minden évben, a falunapi ünnepségen díjakkal ismeri el tenni akarásukat. A Magyar Turizmus Zrt. által szervezett nagyszabású megmérettetés szervesen kapcsolódik az európai városok és falvak versenyéhez (Entente Florale Europe – Virágos Európa). A hazai környezetszépítő versenyen az idén nyáron kétszázkilenc települést zsűriztek a kertészeti és turisztikai szakemberek. A Virágos Magyarországért mozgalom szervező bizottsága a legmagasabb díjjal ismerte el a település környezetszépítő tevékenységét: az ítészek a Közép-dunántúli régióban (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) Nagylóknak ítélték az Arany Rózsa-díjat. A kitüntetést régiónként egy település kaphatta, az ezres lélekszámú kis falu a többi hat régiógyőztessel (Baja, Hajdúnánás, Kaposvár, Százhalombatta, Visonta, Vonyarcvashegy) együtt előkelő társaságba került. A nagylókiak méltán büszkék a rangos elismerésre.

– A díj magába foglalja a falu lakosságának példaértékű közösségi részvételét a környezetszépítésben, a virágosításban, a környezetvédelemmel kapcsolatos beruházások megvalósítását, a környezeti nevelés, oktatás területén végzett tevékenységet, a klímatudatos közterület-fejlesztést, az alternatív energiatermelést és -felhasználást, valamint a fenntarthatóságot segítő munkát – hangsúlyozta Tóth József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!