Fejér évfordulós emlékei

2021.05.07. 07:10

Igazi majálissá nőtte ki magát a Korona vásár húsz évvel ezelőtt

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Héjj Vivien

Száz éve vonalban

Négy évtizeddel ezelőtt lapunk is beszámolt a jeles eseményről: száz évvel korábban nyílt meg fővárosunkban az első telefonközpont. Maga a telefon sem volt sokkal idősebb, azt 1876-ban szabadalmaztatta az Egyesült Államokba kivándorolt oktató, Alexander Graham Bell, aki így megoldotta az emberi beszédnek az elektromos áram segítségével történő távolsági továbbítását. A fővárosi központ 1881 májusában kezdte meg működését, ekkor hangzott el Budapesten először a – már nem kísérleti – készüléken a „halló” szó, amely azóta a legismertebb, legtöbbet használt nemzetközi szó lett.

Újabb fehérvári siker

1991. május 7-én számoltunk be arról, hogy Miskolcon rendezték meg a VI. Bólyai nemzetközi triatlonversenyt. Minden eddiginél erősebb mezőny gyűlt össze a borsodi „fővárosban”, ahol hét nemzet képviseletében több mint 150 kiváló triatlonista állt rajthoz. Köztük volt a székesfehérvári Slett Tamás is, aki folytatva akkori nagyszerű sorozatát, bronzérmet szerzett a felnőttek között.

Korona vásár

Igazi majálissá nőtte ki magát a Korona vásár húsz évvel ezelőtt. Valóságos tömeg lepte el a fehérvári utcákat. A színes vásári forgatag mellett töméntelen érdeklődő érkezett a fehérvári németek napjának programjaira és a Szent Flórián tűzoltónap bemutatóira. A lánglovagok látványos előadása hatalmas sikert aratott a Városház téren. A programok között volt még koncert és táncbemutató, valamint nagy népszerűségnek örvendő fürdőruha-bemutató is.

Százötven év a vasúton

Éppen tíz éve írtunk a jeles eseményről, miszerint 150 évvel korábban adták át a Déli Vasútvonalat. Ennek apropóján Fehérvárra ért az erről szóló vándorkiállítás. Az 1861-ben átadott vasútvonal hat órára rövidítette le a Nagykanizsa és Budapest közötti utat, szemben a korábban napokig tartó lovas kocsis utazással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!