Babonákból nincs hiány

2020.12.31. 13:00

Hiedelmekben, szokásokban gazdag szilveszter

Szilveszterhez és az új év első napjához számos babona, hagyomány és tiltás kapcsolódik, hogy az előttünk álló esztendő szerencsésebb legyen, mint az előző.

Baráth Eszter

Szilveszter 1915–16 fordulóján: hangoskodni már akkor is tudtak eleink

Fotó: Fortepan (Horváth Lajos)

Ez az időszak talán a leggazdagabb babonákban, aminek több oka lehet. Az egyik legegyszerűbb magyarázat viszont az évfordulóhoz társított új kezdet gondolata. Emiatt alakulhatott ki az újévi fogadalmakba vetett hit is, ami talán erősebb lehet, mint egy hétköznapon meghozott hasonló döntés.

A legtöbb hagyomány és babona kialakulásának oka, hogy az emberek többsége hiszi, amit egy periódus kezdetekor teszünk, az végigkíséri az előttünk álló időszakot. Ezért ezeken a napokon néhányan óva intenek a veszekedéstől, hiszen úgy vélik, akkor a következő év sem lesz nyugodt. Az ételekkel kapcsolatos hiedelmek közül a legismertebb a sertéshús szerencsét hordozó ereje és a baromfi­-fogyasztás kerülése, amik a babona szerint elkaparják a szerencsét.

Szilveszter 1915–16 fordulóján: hangoskodni már akkor is tudtak eleink
Fotó: Fortepan (Horváth Lajos)

Sokan úgy vélik, a halak pikkelye gazdagságot hoz, viszont arra is figyelnek, melyik irányból kezdik enni azt. Mindenképpen a farka felől bontják meg, így már nem tud elúszni a szerencsével. Anyagi jólétet ígér a lencse és a bab, amiket a pénzzel azonosítanak. Az apró szemű zöldségekből készült ételek az újév legnépszerűbb fogásai, ami mára nemcsak babona, de sok családnál szokássá is vált. ­Komendó Gabriella, aki a kézművesség mellett a hagyományok ismerője is, elmondta, sok évvel ezelőtt leginkább az új év első napját ünnepelték.

Ilyenkor a nemesek, birtokosok előtt felsorakoztak a szolgálók, majd énekekkel köszönték meg az elmúlt évet. A földesurak sertést vágtak, amivel a szolgálókat vendégelték meg. Ebben az időben a pásztorok durrogtattak, cserdítettek ostoraikkal, hogy a következő év rossz dolgait elűzzék. Volt olyan hely, ahol a zajongáshoz rossz lábosokat, edényeket hívtak segítségül, amiket egymásnak ütve keltettek hangzavart. A hangoskodás és a rossz elűzése máig fennmaradt, viszont a korábbi eszközök helyét átvették a tűzijátékok és a hangos zene. Attól függetlenül, hiszünk-e a babonákban, az évforduló éjszakáját a legtöbben valami misztikus, varázslatos hangulattal ruházzuk fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!