múltidéző

2021.08.04. 15:00

Fejér évfordulós emlékei augusztus 4-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Baráth Eszter

Előadás a szabad ég alatt

1971 augusztusában, ezen a napon a Fejér Megyei Hírlap hasábjai közül emelkedett ki a cím: Elfelejtett szabadtéri játékok Mohán. A nyár folyamán a város lakosságának jelentős része vidékre utazott, így sokkal kevesebben látogattak az előadásokra. „A színészek körében felvetődött az ötlet: az üdülésre utazott közönséget szórakozóhelyén kell felkeresni!” – írták a napilapban. Mohán hatalmas színpadot ácsoltattak, olyan darabot valósítottak meg, ami zárt téren nem volt kivitelezhető. „Gróf Waltron, nagy katonásdráma 5 felvonásban” – hirdették az előadást.

A mozgássérültekért

1981-ben megyénk napilapjában közölték a hírt 40 éve: „A SZOT Üdülési és Szanatóriumi Főigazgatósága az idén először, október 1-től a mozgássérült és légzőszervi megbetegedésben szenvedő iskolás korú gyerekeket is üdülteti.” A döntés miatt szükség volt egy helyszín kialakítására is. „Így a vajtai iskolás gyermek üdülőt is szanatóriumi szolgáltatást nyújtó intézménnyé alakították át. Az új intézményben 145 mozgássérült iskolás gyermek kaphat helyet négyhetenként, beutalásukat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gyermekosztálya készíti elő.”

„Húsbotrány” a megyében

30 évvel ezelőtt, a megyei lap címlapján ezzel a címmel jelent meg cikk az akkori helyzetről: Fáradt hentesek, haragos vevők. „Szerkesztőségünkbe egy úr telefonált, hogy a fehérvári Albahús Kft. József Attila utcai boltjából kedden, késő este mindenféle autók nagy mennyiségű húst vittek el – a sötétség leple alatt” – írták 1991-ben. Mindez már azután történt, hogy napközben hosszú sorok kígyóztak a húsboltok előtt annak reményében, hogy akciós áron jutnak húshoz. A kedvezményes ár bevezetése viszont csupán csak lehetőség volt az üzleteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!