Köztünk vannak?!

2023.05.14. 15:00

Különös gabonaköröket találtak megyeszerte

Néhány nap leforgása alatt vált turisztikai látványossággá a vidék. Több ezren akarták látni az idegen lények nyomait.

Hajdú Marianna

Megmagyarázhatatlan ufójelenségek színtere lett Fejér több települése is az 1990-es évek elején.

Nem kezdődött másként, mint ahogyan azt a filmekből is ismerjük: a Fehérvár határában lévő, szépen szárba szökkent búzatáblákban, 1992 júniusában hatalmas méretű gabonaköröket találtak az arra tévedtek. A megmagyarázhatatlan jelenségnek hamar híre ment. Már másnapra megindultak a kíváncsi emberek meglesni a lehetetlent, az ékes bizonyítékát a földönkívüli létnek. Sokan még az idegenekkel is szívesen találkoztak volna, ha lett volna rá esély.

Az Aranybulla Rt. megyeszékhely mellett elterülő földjein a napok teltével egyre csak sokasodtak a gabonakörök. Az első kör 36 méter átmérőjű volt, de később mértek 150-170 méter átmérőjű ufóköröket is. Mindenki a lehajlott búzaszálakat vizslatta a legnagyobb "ufószakértelemmel”. Egyesek szerint kicsit perzseltek voltak a lehajlott szárak, mint a többi, de volt, aki lágyabbnak (?) érezte őket. A Fejér Megyei Hírlap tudósítása szerint egy "beavatott” azt nyilatkozta: "tudja, hogy itt vannak”, napok óta erős, csípős szagot érez. Ez a szagemléke a tavalyi "találkozás” óta mindig akkor jelentkezik, ha a "közelben vannak” . Ezek szerint már személyes kapcsolatok is kialakultak a helyiek és az idegenek között.

Turistaparadicsom és üzlet

A köröket ellepték a kíváncsiskodók. Voltak, akik komplett kempingfelszereléssel érkeztek és sátrat vertek, nehogy lemaradjanak a nagy eseményről, amikor a "fiúk” visszajönnek. A frissen kapitalistává avanzsált országunkban szárba szökkent az “ufóbiznisz” ötlete is. A búzatáblában keletkezett, titokzatos körök mentén jó kis üzletet lehetne létrehozni – pattant ki valaki fejéből a gondolat. Az ötletgazda szerint a tulajdonosnak a búzatábla szélén belépődíjat kellene szedni, pecsenyesütővel és üdítőitallal várni a turistákat. Emellett távcsőkölcsönzőt és fényképezőstábot telepíthetne, de itt nem állt meg az ötletével: amennyiben az övé lenne a terület, a közeli autósmozi megvásárlásával és a jegyárak felemelésével sci-fi filmek fesztiválját rendezne, miközben sétarepüléseket szervezne az ufókörök megtekintésére, arról nem beszélve, hogy javasolta az Aranybulla Mezőgazdasági Rt. nevét Ufó Rt.-re változtatni. A társaságnak akadt ennél komolyabb gondja is. Az “ufók” rengeteg nyomot hagytak az éppen érő búzában, de tömegével érkező kíváncsiskodók újabb csapásokat tapostak a búzatáblákban. Hogy csökkentsék a kárt, az Rt. munkatársai az ösvényeket arató gépekkel kiszélesítették, majd arra kérték az embereket, használják ezeket a kialakított utakat, miközben a körökhöz igyekeznek. Megszigorították a tűzvédelmi feltételeket is a területeken.

Arrébb repültek a csészealjak

"Enyingen, a tanyaközpontba vezető út bal oldalán lévő tavaszi árpában, a székesfehérvárihoz hasonló kört fedezett fel az éjszakai gépészeti ügyeletes” – adta hírül lapunk néhány nappal később a fehérvári észleléseket követően. A kör valóban létezett, nyolc méter átmérőjűnek mérték, ami mellé azt is megállpították, hogy „szabályosan” jobbról balra dőlt az árpa. Szóval, ha a másik irányba dőlt volna, az nem “ufós”! Enyingen, illetve a hozzá tartozó szomszéd településen, Balatonbozsokon is láttak különleges fényjeleket ezekben az időpontokban.

Zichyújfalun tízméteres kört, Kőszárhegyen hatméteres kört, Sárosdon egy ötméteres és egy egyméteres kört találtak, és csak szaporodtak.

Mezőszentgyörgy és Lepsény határából érkeztek az utolsó felfedezések. A tsz. egyik búzatáblájában, ahol 120 és 290 centiméteres köröket találtak. A hatalmas érdeklődés itt sem maradt el, a turistaszezon itt is beköszöntött.

A „Hálózat az ufójelzések vizsgálatára” nevű, fiatal mérnök- és fizikusjelöltekből álló amatőr csoport rendkívül érdekes eredményt hozott nyilvánosságra a helyszínen folytatott vizsgálatok után. Megállapították, hogy a gabonakörök centruma felé haladva 1-1,5 Celsius-fokkal növekszik a hőmérséklet és helyenként a kör széle és a közepe között 3 Celsius-fokos különbséget is mértek. Felfigyeltek arra is, hogy a körökön belül általában, de a körök egyes pontjain teljesen megszűnt a rádió adások vételi lehetősége.

Sokol rádió mint tudományos műszer

Borsos György így emlékezett vissza: – Mindenki látni akarta az ufóköröket, amelyek a réten, a vasúti átjárót elhagyva picit visszafelé jobb oldalt voltak. A körök ott voltak, és érdekesen egy irányba, egymásra dőltek a búzakalászok. Volt, aki a saját Sokol rádiójával beállt a kör közepére, és várta, hogy másképp fog szólni a rádió. De semmi sem történt. A következő napokban fantasztikusabbnál fantasztikusabb észleléseket meséltek. Az egyik illető éjszaka zöld kis emberkékkel találkozott, és ehhez hasonló sztorik keringtek a faluban. A Grőber Imre bácsival, az akkori jegyzővel mentünk ki a helyszínre, hogy meggyőződhessünk a hallottakról és egyéb történetekről.

Egyes, meg nem erősített források szerint több, felújításra szoruló kémény is megdőlt ezekben az időkben, amit a helyiek a földönkívüliek megjelenésének tulajdonítanak.

Az idegenkérdésnek idővel a mezőgazdasági munkák, nevezetesen az aratások vetettek véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!