Múltidéző

2023.03.25. 20:00

Váradi Hédi igazi otthonra lelt Gánton

Váradi Hédi igazi díva volt, a hazai színpadok csillaga, ugyanakkor mesefigurák remek szinkronhangja. Ezt vélhetően mindenki tudja róla. Azt azonban talán kevesebben, hogy életének egy részét Gánton töltötte.

Borsányi Bea

Piri nénit körbe is vezette Váradi Hédi a házban

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

A ház, amiben annak idején édesanyjával és nagynénjével élt, ma is áll a falu Kőhányás felé vezető végén, a főút mellett. A régi gántiak közül is akadnak még néhányan, akik emlékeznek a színésznő törékeny termetére és szókimondó természetére, aki – egy időszakot leszámítva - rivaldavényeben élt, mégis gyorsan beilleszkedett a kis falu közösségébe.

A népszerű, sokat foglalkoztatott színésznő, akinek tehetségét és munkásságát számtalan díjjal ismerték el – megkapta többek között a Jászai Mari-díjat, a Magyarország Érdemes Művésze díjat és a Kossuth-díjat is – karrierjében volt egy kisebb törés. Egy olyan időszak, amikor szinte egyik pillanatról a másikra mellőzötté vált. Ez az időszak nagyjából egybeesett édesanyja betegségével, akit Hédi ápolt. Ez idő tájt vette meg a kis parasztházat Gánton, ahol sok időt töltött. A gántiakkal gyorsan hangot talált, a helyi vendéglőben pedig kétszer is fellépett. Váradi Hédi alakját a Vértes Vendéglő ma már nyugdíjas tulajdonosával, Zimmermann Sebestyénné, Piri nénivel elevenítettük fel. 

Piri nénivel sokszor beszélgetett a művésznő a vendéglőben
Fotós: Archív (PT) / Fejér Megyei Hírlap

- A pesti lakását nem adta el, de rengeteget volt itt, mindig hárman, az édesanyjával és a nagynénjével jöttek. Hosszú távon úgy tervezte, teljesen le is költözik majd ide. Akkor már elvált a férjétől, Bessenyei Ferenctől, de ettől függetlenül, a művész úr is sokszor megfordult náluk a kis házban. Pláne miután Hédike beteg lett – mondta Piri néni, aki arról is mesélt, hogy a színésznő kezdetben tartózkodóan viselkedett, de később már teljesen otthon érezte magát a faluban. Többször is előfordult például, hogy összeszedte a gánti gyerekeket – neki nem volt sajátja, mert a karrierjét fontosabbnak tartotta - és elvitte őket fagyizni, vagy műsort adott nekik a házuk udvarán.

Már egy ideje Gánton élt, amikor felvetődött, hívják meg fellépni a vendéglőbe. Piri néni ment el hozzájuk. – Elmúlt már ebédidő, de éppen ettek, amikor bekopogtattam. Hédike nagyon kedvesen beinvitált és ebéddel is megkínált – sárgarépafőzelék volt -, amit nem fogadtam el, hisz én már ebédeltem. Amikor elmondtam a látogatásom célját és megkérdeztem, adna-e műsort nálunk a vendéglőben, kedvesen mosolyogva megjegyezte: 

„Na végre, hogy észrevett!”

 Nagyon örült a felkérésnek és mielőtt eljöttem volna, megmutatta az egész házat. A műsor előtt aztán röviden azt is elmesélte, hogy került Gántra és azzal fejezte be: „Úgy érzem, hazataláltam.” – idézte fel Piri néni, akikhez az évek alatt sokszor bejárt a színésznő hol enni, hol meg csak úgy, beszélgetni.

A művésznő különösen jó kapcsolatot épített ki a szomszédságában élő Várnagy családdal. Henrik bácsival többször is elment, ha befogta a lovakat és kocsival indult valahová, de Piri néni azt mondja, egy idő után mindenkivel jóban volt a faluban. Szívesen megállt beszélgetni az emberekkel és mindenkinek igyekezett segíteni. Egyszer például egy asszony bársonyfüggönyt szeretett volna a házba, ám akkoriban bársonyt ritkán lehetett kapni. A művésznő megszerezte az anyagot. De bármit megszerzett, vagy elintézett, ha kellett. Ugyanakkor a véleményét is megmondta, amolyan „ami a szívén az a száján” típus volt. – Egyszer áruátvétel miatt napközben bezárták a boltot. Esett az eső, hideg volt, az emberek kint várakoztak az utcán. Hédike is éppen akkor jött. Türelmesen várt ő is, aztán amikor ismét be lehetett menni vásárolni, azt mondta az ajtót nyitó férfinek: 

„Maga egy kegyetlen ember! Ebben a rossz időben kizárt mindenkit az utcára!” 

– mesélte nevetve Piri néni, akitől azt is megtudtam, Váradi Hédit halála után Gánton temették el.

- Már beteg volt, amikor egy alkalommal kiment a temetőbe és kiválasztotta a helyet, ahol nyugodni szeretett volna. Aztán bejött hozzánk beszélgetni. Azt mondta, régen nem volt már Gánton, de most nagyon-nagyon sokáig marad – emlékezett vissza. 

Az egykori otthon akár emlékház is lehetne
Fotós: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Az ínséges évek után újra felfedezett és ismét sokat játszó művésznő daganatos beteg lett. Az orvosok életmentő műtétet javasoltak neki, de ő nem egyezett bele. Gánton temették el, ahogy akarta, ám testvére, Pál, később úgy gondolta, Pesten jobb helye lesz, így átvitette a Fiumei úti Sírkertbe, ahol ma is nyugszik – Pedig itt mindenki, aki a temetőben járt, vitt egy csokor virágot Hédike sírjára, Mindenszentekkor pedig nála is gyújtottak gyertyát a helyiek. Ezen Pál egyszer meg is ütközött, ugyanis ők reformátusok voltak. A szépen berendezett kis ház is rossz állapotba került aztán, mert Hédikével ellentétben Pál nem szeretett Gánton – zárta Piri néni, aki szerint jó lett volna egy szép emlékházat kialakítani Váradi Hédi egykori házában, akinek emlékét ma már csak néhányan őrzik a faluban. Semmi sem utal rá, hogy valaha egy nagy színésznő töltötte ott a napjait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!