A hősökre emlékeznek

2023.01.10. 07:30

A pokol 80 éve tört ránk a Donnál: avatások, imák, tisztelgések, emléktúrák

Székesfehérváron 1942 őszén búcsúztatták el azokat a második világháborús magyar katonákat, akik útnak indultak a Don felé. Az 1943 januárjában bekövetkezett orosz áttöréssel szemben mínusz 25-30 fokos hidegben védekeztek a honvédek: súlyos veszteségek árán vágták ki magukat az ellenség gyűrűjéből azok, akiknek ez sikerült. Fejér vármegyében a hősökre emlékeznek a következő napokban.

Tihanyi Tamás

Nyolcvan éve tört át a front a Don-kanyarnál. A veszteségek rendkívül súlyosak voltak. Ki tudja, hogy a képen látható honvédek közül kinek az útját vezette haza a sors vagy a Teremtő?

Fotó: Csáky Kálmán

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen január 12-én 12 órától az Ismeretlen Doni Katona Sírjánál lesz megemlékezés és koszorúzás. A sír parcellakövét Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója avatja fel, beszédet mond Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. A helyszínen Spányi Antal megyés püspök és Jákob János protestáns tábori püspök imádságos gondolatai hangzanak el. A katonai emlékhelyen 13 órától további programok lesznek: a létesítmény nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulójára Görög István ügyvezető emlékezik, majd a második világháborús harcároknál az áttörést szimulálják Kovács Ágota Johanna történész közreműködésével. A doni harcok időszakát Polgár Zoltán haditechnikai gyűjteménye is felidézi, majd megnyílik a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség emlékkiállítása.  

A Székesfehérvári Római Katolikus Egyházmegye és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség január 12-én, 18 órakor a székesfehérvári Nagyboldogasszony bazilikában az 1942-43-as Don-menti csatákban hősi halált halt, fogságot szenvedett, és túlélő katonahősökért és családjaikért felajánlott szentmisére várja a megemlékezőket. A misét Spányi Antal megyés püspök celebrálja.  

A vármegye számos településén rendeznek megemlékezéseket a doni áttörés 80. évfordulóján. Pákozdon például január 12-én, 16 órakor a római katolikus templom kertjében gyújtanak gyertyát, Gárdonyban ugyancsak január 12-én, 16 órára várják a tisztelgőket a Hősök parkjába, ahol a második világháborús emlékműnél gyülekeznek a megemlékezők.  

A doni emlékmenet a Vértesen át vezet Zámolytól Mórig, majd vissza 
Fotós: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap 

„Kiket örökké hazavárnak” címmel megtapasztalást adó kültéri sétát indít január 13-tól 29-ig, pénteken, szombaton és vasárnap a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely 10 és 15 óra között, minden egész órában.  

Emléktáblát helyeznek el a székesfehérvári vasútállomáson a Magyar Királyi Szent István 3. Gyalogezred hősi halált halt katonáira emlékezve. A Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium, Székesfehérvár és a Magyar Államvasutak támogatásával elkészült alkotást január 13-án, 14 órakor Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese megemlékezés külsőségei mellett avatja fel, majd Spányi Antal megyés püspök áldja meg. Az 1942 tavaszán és őszén a székesfehérvári vasútállomásról a keleti frontra indult katonák a Don-menti csatákban hősiesen harcolva teljesítették a haza iránti kötelességüket.  

A katonai emlékparkban lévő második világháborús harcároknál történész segítségével idézik fel az áttörés pillanatait 
Fotós: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége koordinálja az év első hónapjaiban az immáron húsz éve megrendezésre kerülő emlékmeneteket. A Fejér vármegyei szervezet is csatlakozott a programhoz, amelyen részt vesznek német, olasz, cseh és szlovák tartalékosok is. Az egy-két nap során 10-25 kilométert gyalogolnak, és az útjukba eső települések háborús emlékműveinél gyertyagyújtással emlékeznek a háborúk ismert, vagy ismeretlenül elesett, itthon, vagy a nagy ismeretlenségben eltemetett áldozataira. Január 14-én 8 óra 40-kor sorakozik fel a Fejér Menetszázad Zámolyon, majd várhatóan Csákberényben 11 óra 30-kor, Csókakőn 14 óra 50-kor, Móron 17 óra 30-kor tisztelegnek a hősök emléke előtt, majd visszatérnek Zámolyra. Január 15-én a tartalékosok 9 órakor érkeznek a székesfehérvári Szentlélek temetőbe, ahol ismét megemlékezést tartanak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!