A hősszerelmes szobrász

2022.11.09. 16:30

Száznegyvenhárom éve született Bory Jenő

Korának egyik legnagyobb szobrászművésze Székesfehérváron, 1879. november 9-én született egy hétgyermekes családba. Édesapja kétkezi munkás ember volt, de gyermekei taníttatására nagy hangsúlyt fektetett.

Hajdú Marianna

Forrás: Nagy Norbert / FMH-archív

Tanulmányait a székesfehérvári főreálgimnáziumban végezte, majd a József Nádor Műszaki Főiskola Építőművész karára iratkozott. kezdetben a város milleneumi ösztöndíja segítette tanulmányait, később állami ösztöndíjat kapott.

A diploma megszerzését követően a Képzőművészeti Főiskolán lett szobrász növendék Stróbl Alajos mellett. Festészetet pedig nem mástól, mint Székely Bertalantól tanulta.

Németországba és Olaszországba indult tanulmányútra, itt sajátította el a márványszobor-készítést is. Komócsin Ilonával, majdani feleségével Székely Bertalan tanítványaként ismerkedett meg. A fiatal növendék ekkor szegedi ösztöndíjasként végezte a főiskolát. Ilona később nem csak felesége lett a művésznek, de a múzsája is. A Bory-vár lett szerelmének szimbóluma, a székesfehérvári Tádzs Mahal. Bár ez a legismertebb alkotása, de közel sem az egyetlen.

A szobrászat mellett az oktatásból is kivette a részét. 1911-től 1946-ig a Képzőművészeti Főiskola tanára, de 1921–1944 között a Műszaki Egyetemen is tanított, közben 1943-tól 1945-ig a Képzőművészeti Főiskola rektora.

Az első világháborúban katonaként Szarajevóban készített művészeti alkotásokat. Munkájáért a királytól, a Ferenc József-rend lovagkeresztjét érdemelte ki.

1906 és 1944 között 185 szobrát állították ki, nagyobb részben Székesfehérvárott és a fővárosban. Külföldön is és itthon egyaránt rengeteg elismerésben részesült.

Bory Jenő 1959. december 20-án halt meg otthonában, a Bory-várban, ravatalát is itt állították fel. A székesfehérvári Csutora temetőben nyugszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!