Múltidéző

2022.05.20. 17:00

Fejér évfordulós emlékei május 20-án

Hajdú Marianna

Fejér megyei látogatók 
Nagy útra indult 1882-ben Meszleny Lajos velencei birtokos és Csitári G. Emil, a Székesfehérvár és Vidéke szerkesztőjének testvére, s a lap főmunkatársa, adta tudtul a hírlap május 20-i száma. Fiuméből Trieszten át Velencébe, majd onnan Nemsits Gyula, Almássy Ferencz és Szekfü Ignácz társaságában Turinba utaztak, ahol nem mást, mint a száműzött Kossuth Lajost látogatták meg. 

Lövés az éjben 
Szintén a Székesfehérvár és Vidéke tudósított arról az 1902-ben induló perről, amin a vádirat szerint Haidekker József ercsi vendéglős vádlottként szerepelt. Történt, hogy 1900. szeptember 15. este 10-11 óra között Horváth Károly ercsi legény az ablakon zörgetve akart egy hordó sörhöz jutni, mire a vendéglős egy forgópisztollyal meglőtte. A fiatalember 20 napon túl gyógyuló, súlyos testi sértést szenvedett. A vendéglős nem tagadta tettét.

„Atomhőmérő“ 
Megszerkesztették az „atomhőmérőt”, melynek működési elve rendkívül szellemes – tudósított 1962-es esztendőben hírlapunk. Mivel ezeket a speciális szerkezeteket nem a fürdővíz vagy a szoba hőmérsékletének mérésére használják, már igen nagy szüksége volt a tudománynak erre a rendkívül finom méréseket biztosító műszerre.

Megnyílt a tavaszi BNV 
Harminc ország és Nyugat-Berlin csaknem kétezer kiállítójának részvételével szerdán délelőtt ünnepélyesen megnyitották a tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásárt, a beruházási javak szakvásárát – írta meg címlapján a Fejér Megyei Hírlap 1982. május 20-án.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!