Időutazás

2022.02.25. 13:00

Fejér évfordulós emlékei február 25-én

Héjj Vivien

Könyvtár és mozi egy helyen 

„Ma, vasárnap délelőtt avatják fel Sárkeresztúron az 1 850 000 forintból épített modern, korszerű művelődési házat” – adta hírül lapunk 1962. február 25-én. Az újonnan épült művelődési ház magában foglalt egy 300 személyes színháztermet, itt rendezték a filmvetítéseket és hallgatták végig a színi előadásokat. Könyvtár, olvasószoba, szakköri szobák szolgálták a fiatalok szórakozását, nevelését. Sárkeresztúron az avatás napján egész napos kulturális találkozót rendeztek, melyen bemutatkozott a nem sokkal korábban alakult irodalmi színpad. 

Magyarországon először látták a ritka sirályfajt 

„A Hírlap 1981. október 13-i számában egy ritka sirály velencei-tavi előfordulásáról adtunk hírt. A madarat a Madárvártára hozták be október 2-án” – idézte lapunk 40 évvel ezelőtt. Mint kiderült, a ritka példány nem más, mint egy heringsirály. Gyűrűjét leolvasták, kiderült, Finnországból repült hazánkba. A fiókát 1979. július 9-én gyűrűzték egy Helsinkitől nyugatra, Espo Udeman közelében. Időközben az is kiderült, hogy Magyarországon korábban még elő nem fordult madárfajt igazolt a gyűrű. 

Továbbjutott a Vidi: tizenegyesek döntöttek 

Mohácson, 2500 néző előtt szerepelt a Videoton csapata 40 évvel ezelőtt: Disztl P., Csuhay, Disztl L., Horváth G., Vadász, Palkovics, Csongrádi, Szabó, Majer, Nagy T. és Tieber léptek pályára a mérkőzés kezdetén. A fehérvári csapat a 32. percben Szabó góljával megszerezte a vezetést. A 42. percben aztán a mohácsi csapat kiegyenlített, több gól azonban nem született a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem. A meccs végül 11-es rúgásokkal dőlt el, a Videoton győzelme egyben a csapat továbbjutását is jelentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!