Frissen Fejérből

2022.02.02. 20:00

Csekonics-dokumentumokat adományoztak az enyingi könyvtár javára

Véletlenek nincsenek! Vagy inkább a véletlenek soha sem véletlenek? – Kovácsné Gabi kolléganőnket egy ismerőse kereste az ismert közösségi oldalon, hogy mond-e neki valamit a Csekonics név – meséli Kuntnerné Németh Ágnes, az enyingi Vas Gereben Könyvtár vezetője.

V. Varga József

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Természetesen igen volt a válasz, s pár kattintás után egy régiségek és azok becslése iránt érdeklődő csoportban megtalálta Pisztel Miklóst, aki 1925-ös keltezésű, ifj. gróf Csekonics Endre nevére kiállított vadászjegyeket mutatott be a csoporttagoknak. 

 

Azután néhány üzenet- és telefonváltást követően Pisztel Miklós – mivel éppen Enyingen járt –, bevitt a városi könyvtárba, a két vadászjegyen túl, egy doboznyi régi, az uradalommal kapcsolatos dokumentumot, és ingyenesen, minden ellenszolgáltatás nélkül az intézménynek, a településnek ajándékozta. Amint elmondta: nagyon szívesen megtartotta volna az iratokat, hiszen szerelmese minden régiségnek, bélyegnek, levélnek, települési dokumentációnak, bírósági iratnak, de úgy gondolta, hogy ezek a dokumentumok oly szorosan kapcsolódnak a helység múltjához, hogy az enyingiek bizonyára örülnek az ajándékának.

 

– Valóban, nagyon örülünk az adománynak, és szeretnénk újfent megköszönni Pisztel Miklós nagylelkű felajánlást, hiszen az enyingi uradalommal kapcsolatos eredeti dokumentummal eddig nem rendelkeztünk – mondja a könyvtár vezetője. – Banki, pénzügyi iratokról, részvényekről, enyingi vadászati leírásokról van szó, s köztük található az enyingi szeszgyár létesítésének teljes dokumentációja, a siómenti kendergyár iratai, valamint levélváltások Csekonics Endre és Csekonics Iván aláírásával.

 

Amint megtudtuk, Pisztel Miklós egyébiránt családi vállalkozást működtet: különféle intézmények papírhulladékát gyűjti össze, majd készíti elő újrahasznosításra. E tevékenysége közben lel ilyen s hasonló kincsekre.

 

– A kapott dokumentumokat portalanítjuk, rendszerezzük, megkeressük az összetartozó iratokat. Később szeretnénk az anyagot digitalizálni, tartalmilag feldolgozni, és az elektronikus katalógusban rögzíteni, hogy bárki számára hozzáférhetők legyenek – teszi hozzá Kuntnerné Ágnes. – Az eredeti dokumentumokat azonban a nagyközönségnek is bemutatjuk, úgy gondoljuk, remek alkalomnak ígérkezik majd a Zöld város projekt keretében megépült összekötő ház névadó ünnepsége, hiszen a képviselő-testület döntése értelmében gróf Csekonics-háznak fogják hívni az épületet.

 

Viplak Tibor polgármestertől megtudtuk: szeretnék folytatni a 2020-ban megkezdett Csekonics-emlékév programjait. Annál is inkább, mivel 2022-ben Csekonics Sándor születésének 150., halálának 70. évfordulója lesz. A programsorozatnak része lehet a fenti épületavató ünnepség és gróf Csekonics Sándorné Vay Margit (1876–1941) sírjánál történő megemlékezés. A programok még egyeztetés alatt állnak.

 

A Csekonics család néhány tagja életvitelszerűen az enyingi kastélyban élt egykor. Az idősebbek közül többen személyesen is ismerték gróf Csekonics Sándort és családját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!