Múltidézés

2021.12.01. 11:11

Fejér évfordulós emlékei december 1-én

Budai-Horváth Anett

Nem lesz könnyű a feladat teljesítése 

Az 1971. december 1-jén megjelent Fejér Megyei Hírlapban volt olvasható, hogy a Velencei Gépállomás dolgozói teljesíteni akarják éves ter­vüket. Amint a lap írta, nem lesz könnyű feladat, mivel a hosszú száraz időjárás következtében a talaj erősen igénybe vette gépparkjukat, és mindez elég sok műszaki hibát okozott. November végéig 130 ezer normálhold munkát teljesítettek, s ha a hátralévő időben elvégzik a termelőszövetke­zetek részére a mélyszántásokat, a terv teljesítése száz szá­zalékig biztosítva van.

Amikor még sok volt a szakmunkás 

„Dunaújvárosban tízéves az építőipari tanulóképzés. Most a 26. Állami Építőipari Vállalatnak külön ipari tanuló iskolája és az új hétemeletes munkásszálláson külön tanulóotthona is van. Az iskola jelenleg négy szakmában, a kőműves-, ács-, festő- és vasbetonszerelő-­szakmában nevel jól képzett fiatal szakmunkásokat” – olvasható a Fejér Megyei Hírlap hatvan évvel ezelőtti kiadásában. Egészen új szakmát tanulnak az általános építőgépészek, akik az elméleti tudást a Munkaügyi Minisztérium iparitanuló-intézetében sajátítják el, míg gyakorlati ismereteiket, az építőgépek kezelését és karbantartását, valamint javítását a munka­helyeken szerzik meg.

Hét kis épület, százszemélyes bölcsőde 

Megkezdték a városi tanács hetedik bölcsődéjének az építését. Ez a százszemélyes dunaújvárosi bölcsőde kis „kombinát” lesz, amelynek hét földszintes épületét fedett folyosók kötik össze, öt épületben lesznek a gyermekfoglalkoztató termek és pihentetők, a hatodikban lesz orvosi vizsgáló és fektető, a hetedikben pedig konyha és étterem. Amint a megyei hírlap írta 1961-ben, az épületeket jó hő- és hangszigetelő blokktéglákkal falazzák. A földszintes épületek mindegyikénél felső világítást terveztek, úgyhogy valamennyi terem világos és napfényes lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!