Fehérvári szoborügy

2021.12.03. 13:37

Elhúzódó műtárgyfelügyeleti eljárás

Hiába írta be nevét a magyar történelembe Zrínyi Miklós költő és hadvezér, szobra jelképesen és névtelenül A MAGYAR VITÉZ felirattal van ellátva városunkban.

A vitéz szobra Zrínyi Miklóst ábrázolja

Fotó: FMH-Archív

A szoborral kapcsolatban április óta műtárgyvédési eljárást folytatnak Budapesten. Egyelőre nem ismert, mi késlelteti a szakértői állásfoglalást, és a döntést arra vonatkozóan, hogy a szobor Zrínyi Miklós nevét viselje a jövőben.

Lapunkban legutóbb május elején adtunk hírt róla, illetékességből a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztálya vizsgálja Négyesi Lajos hadtörténész, Zrínyi-kutató beadványát, amelyben kérte, az általa feltárt egyértelmű bizonyítékok alapján a költő és hadvezér neve szerepeljen Ohmann Béla fehérvári műalkotásán. Megkeresésünkre az üggyel foglalkozó műtárgy-felügyeleti referens arról tájékoztatott, a szoborral kapcsolatos védettségi eljárás határideje 100 nap, de ez a pandémia miatt változhat. Tekintettel arra, hogy a védettségi eljárás áprilisi kezdete óta több mint hét hónap telt el, levélben újabb tájékoztatást kértünk november 15-én, amire választ lapzártánkig nem kaptunk.

Az elhúzódó műtárgyfelügyeleti eljárás miatt a vizsgálatot kezdeményező hadtörténész, Négyesi Lajos november 9-én szintén tájékoztatást kért. Levelében szóvá tette, hogy az eljárás határidejének a duplája, 200 nap telt el, ezért érdemi választ szeretne kapni, milyen lépések történtek a szoborügyben, született-e bármiféle döntés vele kapcsolatosan, mivel róla értesítést nem kapott.

A Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztálya november 29-én válaszolt Négyesi Lajos megkeresésére. Szabó-Magyari Henrietta műtárgy-felügyeleti referens közölte, a Zrínyi szoborral kapcsolatban Buzinkay Péter főosztályvezető megbízásából arról tájékoztatja, a szobor védetté nyilvánítása iránti eljárás MHF/370 (2021) számon folyamatban van. A folyamatban lévő eljárás iratait a közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján (2016. évi CL. törvény 33. §-a) az eljárásban ügyfélnek minősülő személy ismerheti meg. Mivel Négyesi a szobor védetté nyilvánításának javaslója, így a vonatkozó törvény szerint (A panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény) közérdekű bejelentőnek minősül. Így az eljárás befejezéséig vele további információt nem közölhetnek az üggyel kapcsolatban.

A hadtudós, Zrínyi-kutató a választ nem kommentálta, csupán enyhe megdöbbenéssel fogadta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!