újság

2021.11.10. 13:00

Fejér évfordulós emlékei november 10-én

Majer Tamás

Seregélyesen hagymáz, Mányban torokgyík

Ragályos betegségek megyei jelenlétéről adott hírt az 1891. november 10-i Székesfehérvár és Vidéke című közlöny. – Seregélyes községben a hagymáz, Mányban pedig a torokgyík lépett fel járványszerűleg és különösen a gyermekek közül szedi áldozatait – írták.

A díszpolgári címet a megyéspüspöknek!

Prohászka Ottokár püspök elvárt, elkövetkező székesfehérvári díszpolgárságáról cikkezett az 1911. november 10-i Székesfehérvári Hírlap. Mint írták, Fehérvár polgárságának általános óhaja, hogy a lánglelkű püspök megkapja e címet.

Az újság megírta, hogy a város törvényhatósága is hasonlóan gondolkodik, s már meg is van a dátuma annak, mikor és hol adja át Saára Gyula polgármester a díszpolgári oklevelet Prohászka Ottokárnak: 1912. január 21-én, a püspöki palota dísztermében.

A dátum kiválasztása nem hasra ütésre történt. Az uralkodó, Ferenc József 1905. október 17-én nevezte ki székesfehérvári püspöknek Prohászka Ottokárt. A döntést X. Piusz pápa december 11-én erősítette meg. Az új püspök székét 1906. január 21-én foglalta el a Székesfehérvári Egyházmegye élén.

Lőszermaradványok nehezítették a munkát

– A Velencei-tó vízszabályozását segíti a Dinnyés-kajtori csatorna bővítése – írta a ma 60 éve megjelent Fejér Megyei Hírlap cikke. – Az elkészülő, nagyobb méretű csatorna lehetővé teszi, hogy magas vízállás esetén a Velencei-tó vízszintjét gyorsabban süllyeszthessék le a kívánt magasságra. A csatorna néhány héttel ezelőtt megkezdett kotrási munkáján változatlan ütemben dolgoznak […] Nehezíti a munkát, hogy a háborúból visszamaradt lőszeranyagok a mederben robbanásos veszélyt okoznak. A Középdunántúli Vízügyi Igazgatóság a veszély elhárítására kotrógépeit felszerelte a szükséges védőlemezekkel, törhetetlen üvegekkel – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!