múltidéző

2021.10.21. 09:00

Angolnák a Velencei-tóban – Fejér évfordulós emlékei

Déri Brenda

Egy fiatal megyei állattenyésztő sikere

Hatvan évvel ezelőtti lapszámunkban arról olvashattunk, hogy Mosberger Mihály 24 évesen elnyerhette a „kiváló állattenyésztő” oklevelet, mely nem számított túl gyakorinak ebben az életkorban. Meglehet, ezzel még napjainkban is kitűnne a tömegből, annak ellenére, hogy 60 év elteltével némileg már visszaszorult ez a foglalkozási ágazat.

Sikerágazat: angolnák a Velencei-tóban

1971-ben a jövő halainak tartották a Velencei-tóban nevelt angolnákat, amikkel még 1965-ben a Velencei Halászati Szövetkezet kezdett el foglalkozni. Akkor ugyanis arról írtak lapunk munkatársai, hogy a halászat termelésének 40 százalékát ez a halfaj képezte, és csak ebben az évben 60 mázsa angolnát exportáltak az akkori NSZK-ba, Franciaországba és Svédországba. Ez húsz mázsával több volt, mint az egy évvel azelőtti szállítmány, ezzel bőven túlteljesítette a szövetkezet az éves tervét.

Még nem volt ismert a gyorskorcsolya

Székesfehérvár lakóinak még ismeretlen a látványos jeges sportág, a műkorcsolyajégtánc, valamint a gyorskorcsolya – írta a lap 1991. október 21-i cikkében, ugyanis alig érdeklődtek a sportág iránt, annak ellenére, hogy a leglátványosabbak közé sorolható. Európában először rendeztek gyorskorcsolyaversenyt a műkorcsolya- és jégtáncversenyek között. Kontinensünk számos országából jöttek ekkor versenyzők Budapestre a PentaKupára, és igen színvonalas versenyt láthattak az egyébként Fehérvárról is érkező nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!