múltidéző

2021.09.09. 17:00

Fejér évfordulós emlékei szeptember 9-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Majer Tamás

Jól esett a bambi a forróságban

– A nyár visszavonhatatlanul a vége felé közeledik. A Fejér megyei Vendéglátóipari Vállalatnál az őszi, téli idényre készülődnek – írta volt a Fejér Megyei Hírlap 1961. szeptember 9-én.

Előbb némi nyári számadást közölt a lap: – A Vendéglátóipari Vállalat éttermeiben naponta 44 ezer ember számára terítettek asztalt. Az agárdi Nádfedelesben például napi kétezer ebédet és vacsorát főztek, s a fehérvári Béke Étteremben naponta 2800 dupla fogyott el. Az agárdi „szomjúságról” ad hírt a szám: tízezer bambi fogyott el a nyári csúcsforgalom egy napján – írták.

Az őszi, téli tervekről is szó esett a cikkben. Köztük arról, hogy a Koppány utcában új cukrászdát nyit a vállalat, azon egyszerű ok miatt, hogy azon a környéken élő szórakozni vágyó dolgozóknak is jusson valami.

Tényleg, miért harmadosztályú?

Az ötven évvel ezelőtti lap pedig arról számolt be – egyebek között –, hogy új bisztró nyílt Kincsesbányán. – A bányásznap alkalmából, az elmúlt hétvégén átadták Kincsesbányán a Dunavidéki Vendéglátó Vállalat új bisztróját. A község szélére, az emeletes házak mellé költözik a bányaüzem központjából az üzem éttermének végében üzemelő bisztró. Ennek helyét pedig a fürdőépület előterében levő büfé foglalja majd el. Az egységek átköltöztetését még a héten befejezik. Ottjártunkkor az Éva bisztró több vendége feltette a kérdést: miért harmadosztályú az új vendéglátóipari egység? A kérdés továbbítása után a vállalat székesfehérvári kirendeltségének vezetője két okkal indokolta a harmadosztályba való sorolást: egyik az építési költség. A pincére épült, kő- és vasvázas panel épület a mellékhelyiségekkel együtt mintegy 350 ezer forintba került. A másik az előzőtől eltérő belső kiképzés (olyan, amilyen egy panelépület belülről lehet) és berendezésé, ami asztalokból és székekből áll, az előző helyiség polcai helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!