FEJÉR ÉVFORDULÓS EMLÉKEI

2021.03.05. 07:15

150 ezer szál szegfűt adtak nőnapra a Sárszentmihályi Állami Gazdaság üvegházaiból

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években március 5-én.

S. Töttő Rita

Nőnapi virág

A negyven évvel ezelőtti Hírlap március 5-i lapszámában már megjelenik a nőnap témája. „Százötvenezer szál szegfűt indítottak útnak a Sárszentmihályi Állami Gazdaság üvegházaiból, hogy március 8-án, a nemzetközi nőnapon a köszöntő szavak mellé virág is jusson. Új virágfajták is bővítik a választékot: 15 ezer szál holland fajtájú gerberát küldenek innen a virágboltokba.”

Privatizált műemlékek

Az 1991-es lapszámban arról ír az újság, miképpen kell gondoskodniuk az új tulajdonosoknak az államtól megvásárolt műemléki ingatlanjaikról. „A kiskereskedelmi, vendéglátóipari és szolgáltató tevékenységet folytató állami vállalatok vagyonának privatizációja Székesfehérváron számos üzletet érint. Ezek nagy része a belvárosban található, ami műemléki jelentőségű terület. (…) Az egyedileg védett műemlékek esetében nemcsak ajánlott, de kötelező is a tulajdonos vagy a funkció megváltozása esetén az Országos Műemléki Felügyelőség engedélyének beszerzése, ennek hiányában ugyanis a földhivatal a bejegyzést megtagadja.”

A tavasz hírmondója

A Hírlap 2001. március 5-i lapszámának címlapján Kokas Ignác, a váli, nagy hírű festő látható kiállításán. A tavasz hírnökeként szól róla a cikk írója. Ekkor még nyolc éve volt hátra a művésznek az életből, ugyanis 2009-ben vesztette el a váli, Fejér megyei és a művészközösség „Náci bácsit”. Így írt róla az újság: „A festőben még ma is végletes érzelmek, hangulatok dúlnak: önmarcangoló válságok, búval bélelt letargiák, máskor meg égig érő jókedv. Még mindig tele van kérdőjelekkel, kíváncsisággal, izgalommal, reményekkel.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!