Múltidéző

2015.09.29. 08:37

Múltidéző - A karcsúság jegyében

Igazi ételkülönlegességek kerültek bemutatásra 1978-ban, mikor a brokkoli még hiánycikk volt.

A fehérvári Alba Regia Szálló éttermében élvezhették az ínyencek azokat a zöldség-gyümölcs és sajt különlegességeket, melyek készítője a képünkön látható Rófusz Károly konyhafőnök volt.

A kínálat a gombakrémmel töltött vagy halsalátával tálalt paradicsomtól a sajttal, zöldségféléken át a gyümölcskészítményekig terjedt. A rendezvénysorozat célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a korszerű táplálkozás (és a karcsúság) jegyében készült ételekre, melyek különösen a nehéz, tartalmas vacsorák helyett ajánlhatók. Ha nem is mindegyiket lehet otthon elkészíteni főként amiatt, mert túl sok a pepecselés velük , néhány ötletet érdemes ellesni. Ilyen például a dinnyegömbök tokaji borban nevű különlegesség, amelyhez sárga és görögdinnye használható. Gömböcskék helyett melyek előállításához egy félgömb alakú kanálka szükséges kockákra is vághatjuk a dinnye húsát. Néhány órát érlelni kell együtt a gyümölcsöt és a bort. Könnyű édesség. A sajttányér egy pohár vörös borral szintén kevés munkával készül. Különböző sajtokat zöldpaprika, paradicsom, petrezselyem díszítéssel teszünk kistányérokra kitűnő, egyszerű vacsora. A sajthoz vörös bort kínálunk. A magyar bakonyi Camembert sajt hamar kedvelt és keresett sajtkülönlegesség lett. Sajnos ritkán kapható. Tudniillik róla, hogy különböző érési fokozatai vannak. Ízlés szerint van, aki a félérett, az érett, esetleg a túlérett változatot kedveli. Lényeges tudnivaló az is, hogy zöldpaprikával, szőlővel és egy pohár vörösborral illik kínálni. A rendezvénysorozat igazi különlegessége a brokkoli volt. Ez a méregzöld színű, leginkább a kelvirághoz hasonló zöldségféle rántva vagy sörtésztában forgatva kitűnő vacsora. Mint megtudtuk, brokkolit Fehérváron még nem lehet kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!