Mór

2015.02.25. 13:37

Nő a pincében – A bor szeretete önmagában kevés

Mór – A Móri Borvidék egyre nevesebbnek számít e honban finom borai, kiváló ezerjói és azok készítői miatt egyaránt. Most egy ifjú borász vállalkozót, Csetvei Krisztinát ismerhetnek meg onnan.

Silye Sándor

Csetvei Krisztina még csak néhány éve pincetulajdonos és csak 4 saját szüreten van túl. Az egyik napilapunk idei Top 100 bor összeállításban a Kő, papír, olló nevű nedű a Csetvei pincéből a legjobb száraz fehér bor lett e honban. Krisztina és családja Bácskatopolyáról költözött Magyarországra, a gyerekek hamar megismerkedtek az új környezettel. A cseperedő lány édesapja meghatározó személyiség a lányai életében, villamosmérnök, az ő hatására érettségi után a húga és Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem felé vette az útját. Nem kimondottan a műszaki tárgyak izgatták, a gazdasági karon a marketing és menedzsment tárgyak érdekelték, műszaki menedzserként diplomázott 2006-ban. Pár évvel később elvégezte a Corvinus Egyetem szőlész-borász szaktanácsadói képzését, Budapesten és Londonban végezte a WSET borszakértői tanfolyamot, merthogy ehhez is képesítést szerzett.

Csetvei Krisztinának néhány éve van pincéje, és mindössze a negyedik saját szüreten van túl. Fotó: Cs. K.

–Mikor 11-12 éves voltam, a vasárnapi ebédhez mi gyerekek megihattunk egy - egy pohár bort. Nem nagyon tetszett, de édesapám mondta, majd ha önállóan mentek bulizni, sokat ér, hogy ismeritek a borokat... Az egyetemen borbemutatókra, kóstolókra jártam, borkurzusokat végeztem. Negyedévesen az erdőbényei Béres Borászathoz kerültem gyakorlatra, akkor kezdtek, az építkezések még javában zajlottak, azon gondolkoztunk, mit kell tenni azért, hogy a Béres bort ne tévesszék össze a Béres cseppekkel, bár a bornak is minden cseppje kincs – mondta.

Kriszti lelkes gyakornoknak bizonyult, sok feladatot bíztak rá. Az idősebb Béres József irányította a borkóstolás irányába, karácsonyi ajándékként borkóstoló tanfolyammal lepte meg a Béres család Krisztit. A londoni IWC (International Wine Challenge) borverseny bírálatai, a szakmai borkóstolások kellemes huncutság volt a számára – megannyi tapasztalattal a bortrendeket illetően. Egész életén át, nem középiskolás fokon tanult, de megérte.

– A pincében az érzéseim vezetnek annak ellenére, hogy nagyon fontosak a tanultak. Minden tételem saját gyerekem, saját stílussal, karakterrel, így kötődök hozzájuk, így bánok velük.

Mekkora levegőt kellett vennie az ifjú hölgynek, hogy vállalkozóként alkosson bort? Mert ettől kezdve már nem hobbiról, hanem gazdaságról beszélhetünk, a kockázataival együtt.

– Csak egyszer kellett meghozni a döntést. Az anyagi befektetés mellett az új életformát is vállalni kellett. A borkészítés szeretete magában kevés, cégvezetőként mindennap fontos döntéseket kell hoznom, és hogy nem tettem rosszul a dolgom az álmatlan éjszakákkal együtt, mutatja, hogy a Csetvei pince létezik, és egyre több helyen lehet találkozni borainkkal. Szinte hihetetlen, hogy pár év alatt idáig jutottunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!