Mór

2013.10.23. 15:05

Büszkék a dolgos őseikre a Geszler fivérek

Mór - Nemcsak nevében családi pincészet a Geszler fivéreké. Ráadásul ők a maguk által megtermelt szőlőből készítenek bort.

B. Kiss László

Dupla sikernek örölhetnek a móri Geszler-család tagjai: a családi pincészet nyerte el az idén az Év móri ezerjó bora kitüntető címet, s az ezúttal az egyik fivér, Imre leányának, Csillának a fejére került a borkirálynő koronája... A sikert akár páratlannak is nevezhetnénk, csakhogy Geszlerék egyszer már megcsinálták ezt a bravúrt: a kétezres évek derekán egyazon évben szintén övék volt a legjobb móri ezerjó, és Imre másik leánya, Judit volt a borkirálynő...

A két fivérrel, Imrével és Józseffel és a tavalyi bornapok alkalmával átadott látványborászat emeletén ültünk le beszélgetni. Szerettem volna, ha az október első hétvégéjén, a bornapok alkalmával megkoronázott királynő is jelen lett volna, ám a rendőrtiszként dolgozó Csilla nem ért rá: éppen váltót futott Bécs és Budapest között...

A két fivér, Imre és József a látványborászat emeletén, ahol a falakat, az elődök küzdelmes életére emlékeztető fotók díszítik

A Geszlerek tősgyökeres móri sváb család. Olyannyira, hogy a több száz éve a településre elsőként érkező hét sváb família egyikének, a Négeléknek a leszármazottai. A családfára vonatkozó hivatalos dokumentumokkal négy generációra visszamenőleg rendelkeznek: a dédnagyapa a dualizmus idején több más móri gazdával egyetemben a bécsi udvar borszállítója volt. Akkoriban az itteni nedű híre a tokajiéval vetekedett: a karakteres, magas savtartalmú bor jól bírta a szállítást is. Móron ma is sokaknak van szőlője, akkoriban azonban szinte mindenkinek volt. csak tőkén termeltek szőlőt, a szüret egységesen október derekán kezdődött, és már akkor is készítettek aszút az ezerjóból meséli a két fivér.

A családi vállalkozás története a rendszerváltásig nyúlik vissza. A két fivér, Imre és József tsz-tag szülei akkor mentek nyugdíjba, ők pedig akkor hagyták ott a Csepel Művek helyi gyáregységét, amelynek hajója akárcsak a termelőszövetkezeté szintén megfeneklett...

A fivérek, akik sohasem felejtkeztek el gyökereikről, ekkor tértek vissza őseik tevékenységéhez: szüleik segítségévelúgy telepítettek rövidesen mintegy 27 hektár szőlőt, hogy még az oltvány is maguk készítették. Imre és József büszkén említi, hogy édesapjuk hozta 1980-ban Mórra a királylánykát, amely mára szintén a borvidék egyik meghatározó fajtája lett. A család fontos szerepet játszott az 1950-es években, az ezerjó és a bouvien keresztezéséből nemesített zenit itteni meghonosításában is. A fajtát az országban jelenleg talán ha ötven hektáron termesztik, ebből kettő az övüké. A zenit egyébként egyszerre hordozza az ezerjó vonalát, ugyanakkor kimondottan illatos, így a fiatalok körében is kedvelt. A családi pincészet 2011-es évjáratú zenitje egyébként tavaly a hungarikumok és pezsgők országos borversenyén a legmagasabb pontszámmal nyerte el a nagy aranyat, és megkapta Lezsák Sándor, a hungarikumokról szóló törvény beterjesztőjének különdíját is... A modern látványborászat mellett a családnak megvan még az öreg pincéje is, s a vállalkozás ad munkát József két gyermekének is. Tamás a pincészet főállású kertészmérnöke, Anikó pedig a marketinges...

Azt szeretnék, ha a móri bor mostanság is olyan megérdemelt hírre, rangra tenne szert, mint a dualizmus korában mondja két két fivér, akik persze ennek nehézségeit is látják: a fél tucat település határát felölelő móri borvidéken számosan készítenek bort. A mennyiség azonban kevés, s bár megvan a törekvés az összefogásra, hiányzik a nagy integrátor.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!