Mór

2012.06.06. 07:45

Kápolna, Lamberg parancsára

Mór - 1794-ben a kapucinusok építették meg azt a kis kápolnát a móri Kecskehegyen, amely néhány hete újra teljes szépségében őrzi a szőlőt - hála a helyiek összefogásának.

Házi Péter

A kápolna "újraavatási" ünnepségén Schwartz Alajos, Pro Urbe díjas helytörténész idézte fel a szőlőhegy sorsával szorosan összefüggő épület történetét. Ezen a területen már Krisztus születése táján meghonosították a rómaiak a szőlőművelést. A török dúlás után gyakorlatilag  kipusztultak a szőlők, ám a csókakői várbirtokot megvásárló  Hofburg János lányait feleségül vevő Lamberg és Berényi grófok tudatosan Ausztria bortermő területeiről hozattak ide a szőlőtermesztéshez értő telepeseket. Nem véletlen hát,  hogy a  kecskelegelőként használt Kecskehegyen is elszaporodott a szőlő. 

Gróf Lamberg Fülöp 1794 februárjában kelt parancsa tanúskodik arról, hogy a kapucinusok számára a téglát és a meszet  rendelkezésre bocsátja a kápolna építése érdekében.  Májusra el is készült az ekkor még Kecskehegyi kápolnának hívott épület, amelyet később neveztek el Szent Orbán kápolnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!