Mezőszentgyörgy

2014.05.02. 12:20

Eleink szép hagyománya: májusfa magasodik Mezőszentgyörgyön

Mezőszentgyörgy – A májusfaállítók a zsendülés örömünnepét köszöntötték, a táncházkavalkád mindenkit magával ragadott. Méltó módon zárult a Szent György-napok egyhetes rendezvénysorozata.

V. Varga József

A művelődési ház udvarán a májusfaállítók népes gárdája serénykedett, bentről a muzsika hangjai pezsdítették szívünket, lelkünket. A táncházban Mezőföldi táncokat tanított kicsinek és nagynak Molnár Gábor Örökös Aranysarkantyús Táncos, a talpalávalót a Szedtevette zenekar húzta, Juhász Zsófia vezetésével.

A fenyőtörzset masszív, erős akácfaalaphoz hevederezték a férfiak, majd a lányok, asszonyok virággal díszítették. A fruskák a színes szalagokkal ügyködtek, Farkasné Erzsébet kisgyermekei – Rebeka, Dorina és a karon ülő Zsombor – is kivették részüket a lombkorona felszalagozásából. A legalább tizenhat méter magas májusfa felállítását Berta József polgármester és Szőke Árpád vezényelte le, a sok-sok férfikéz fémlétrákkal és farudakkal munkálkodott.

 

Szólt a zene, a közönség érdeklődéssel figyelte az attrakciót, majd amikor a sudár fa ott magasodott már a kerítésnél, felcsattant a taps.

Május elseje a tavasz, a termékenység, a zöld ág, a fák, a madarak ünnepe – így tartja a népi regula. A virágzás, a zsendülés örömünnepe. A májusfa pedig a természet megújhodásának szimbóluma, nem csak a tavaszi örömnek, de a fiatalság ébredező szerelmének is kifejezője.

Az egyhetes Szent György-napok színes forgatagát Haraszti Dóra Anna természetfotó-kiállításával nyitották, a gyerekekre anyák napi játszóház várt. A Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör (MASZK) vidám Rejtő-estet prezentált, az előadást Tóth Andrea rendezte. Ismét pörgött az egésznapos szabadulós játék, a versmondó versenyt Hozd a kedvenc versed! címmel hívták életre.

A májusfát a hagyományok szerint a hónap végén „kitáncolják" a szentgyörgyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!