Mezőföld

2010.01.21. 09:02

Tündértanya a gyermekekért

Aba - Hétfőn hivatalosan is megnyitja kapuit a Tündértanya Gyermekház, melyet a Jobb Otthon Alapítvány a Biztos kezdet Támop-program keretében valósít meg.

Miskei Anita

- A Biztos kezdet program gondolata 1999-ben született meg Angliában azért, hogy azok a gyermekek se szenvedjenek hátrányt, akik szegény családból származnak. Hazánkban elsősorban a hátrányos helyzetű térségek településein indult el a program, s mára 36 gyermekház létesült - mesélte Vincze Dezsőné, aki az abai program mentoraként tevékenykedik. Elmondta, a következő harminc hónapban rendszeresen ellátogat majd a nagyközségbe, hogy megbizonyosodjon arról, a program jól működik. Célja, hogy az itt dolgozókkal tapasztalatot cseréljen, s segítse nem csak a szegény családban felnövő gyermekeket, de szüleiket is.  Idén legalább száz gyermekházat szeretnénk elindítani, ahol 0-5 éves korig fogadjuk a gyermekeket. Itthon a gyermekek elszegényedése ellen folyik a harc, s ezt a gyermekház ingyenes szolgáltatásaival segítenénk. 
- Itt Abán is sok a hátrányos helyzetű család, sok a szegény gyermek, akik nem érhetnek el bizonyos szolgáltatásokat. A program célja, hogy több gyermek érezze a jólétet, lehetősége legyen képességeinek fejlesztésére - mondta Sántha Magdolna, a Jobb Otthon Alapítvány munkatársa, a projekt menedzsere. Elmondta, hogy a társadalmi megújulás operatív program (Támop) keretében 50 millió forintot nyert az alapítvány a gyermekház megvalósítására, működtetésére. - Az ötéves kor alatti gyermekeket tudjuk fogadni a gyermekházban. Azt szeretnénk, ha a kicsik társadalmi helyzete javulhatna, beilleszkedésük egyszerűbbé válna. A jelenleginél talán több lehetőségünk lesz a gyermekek fejlesztésére. Mindezt magas színvonalú szolgáltatásokkal szeretnénk elérni. A Tündértanya Gyermekház egyébként a Hétszínvirág Óvodában fogadja majd a gyerekeket és a szülőket is. Üzemeltetését  az abai önkormányzat vállalta. Hiszen a programnak közösségformáló szerepe, ereje is van. Ráadásul azokat is várjuk, akik most készülnek a gyerekvállalásra - mondta Sántha Magdolna. Elárulta,  hogy rugalmasak, a családok munkarendje, problémái irányába is nyitottak.  - Az érzelmi fejlődés, a képességek és a közösség fejlesztése mellett az egészségvédelemre is odafigyelünk, hiszen ezekre egy nehéz körülmények között élő családban  nem mindig gondolnak.

Szakemberek, fejlesztő pedagógusok segítik a munkát. A többi között Mészáros Imréné, aki a gyermekház vezetője.  Valamint Papp Rita és Neubauer Ágnes, akik segítő munkatársként vesznek részt a programban. Varga Istvánné, az óvoda vezetője szakmai tapasztalataival járul hozzá a munkához. Úgy vélekedett, a gyermekházra azért is szükség van, mert az öt éven aluli gyermekeket eddig csupán a védőnői hálózat tartotta össze. Persze a munkában részt vesz majd Barta Rita, a település új háziorvosa, valamint Szűts Szabolcsné védőnő is. Aki úgy vélekedett, fontos, hogy lehetőség lesz a gyermekek fejlődésének nyomon követésére.


A Tündértanya Gyermekház nem egyszerűen gyerekmegőrzőként funkcionál. Az itt dolgozók, óvodapedagógusok, szociális munkások arra törekednek, hogy a
szülőknek is segítsenek. Sántha Magdolna hangsúlyozta, sokan veszítették el állásukat, kerültek nehéz helyzetbe. A rossz sorsú gyermekeket támogatják, szüleiknek tanácsot adnak éppúgy, mint a friss szülőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!