Mezőföld

2009.09.03. 02:29

Menekülni csak előre szabad! - beindult a tanév Mátyásdombon

Mátyásdomb - Különleges évnyitót tartottak szeptember elsején a településen. Az óvodában bölcsődéseket is fogadnak, becsengettek az általános iskolában, s megkezdődött a munka a kilencedik osztályban.

V. Varga József

- Mátyásdomb nem kér a társulásokból, nem adja az iskoláját! - Tilhof István polgármester szenvedélyesen fogalmazott korábban és most is. Mindig kitűnt különvéleményével, nemcsak a közoktatás helyzetét, hanem a többcélú kistérségi társulások létjogosultságát tekintve is.

Az OKÉV 2006-ban az iskolák működési engedélyét a létszámhoz kötötte. A település polgármestere szóban és tettben elkötelezetten és következetesen demonstrálta, hogy náluk, a kisiskolában is tudnak a törvény által meghatározott minőségi oktatást biztosítani a tanulók számára.

A Lonkai Ármin Általános Iskolában nem volt és nincs meg a törvény által meghatározott létszám, mégis kérték a működési engedélyt. Szakmai szervezetek végeztek méréseket, amelyek igazolták, hogy a kis létszám ellenére minőségi oktatás folyik náluk. Végül a polgármester határozott kérésére - még az előző miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc közbenjárására - a mátyásdombi általános iskola határozatlan időre megkapta a működési engedélyt.

Küldetéstudattal párosult elkötelezettségük olyannyira átütőnek bizonyult, hogy átalakított, felújított iskolájukat 2007 nyarán Szüdi János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közigazgatási államtitkára avatta fel.

- A problémamegoldó gondolkodás és felső tagozaton az értő olvasás fejlesztése mellett kiemelt szerepet kap nálunk is az idegen nyelv és az informatika oktatása - tájékoztatott Kósáné Hujber Katalin, az Általános Művelődési Központ igazgatója.

Az ötödik osztálytól két idegen nyelvet (angol és német) tanul mindenki, hetedikben és nyolcadikban pedig emelt szinten folyik az oktatás, a végzősök alapfokú nyelvvizsgát tesznek. Az informatikai képzést már harmadikban kezdik. Nyelvi labor és természettudományi szaktanterem áll rendelkezésükre.

- Menekülni csak előre lehet, csak előre szabad! - állította az igazgatónő.

Az Eszterlánc Óvodában immár bölcsődés korú gyerekeket is fogadnak, s a Lonkaiban szeptember elsejétől a velencei Entz szakiskola tagintézményeként kilencedik osztályt, mezőgazdasági és kereskedelmi szakképzést indítottak.

A településen 840-en élnek. Az iskolások létszáma most szeptemberben 102 (melyből 16 az elsősök, 24 pedig a kilencedik osztályosok száma), az óvodásoké 26, a bölcsődéseké 5. Évente 12 gyermek születik.

Megtudtuk, hogy a mátyásdombiak tornateremre is pályáztak, a beruházás összértéke eléri a 100 millió forintot.

Az elsősöket - a hagyományok szerint - a nyolcadikosok kísérték át kézen fogva a községházától az iskolai tanévnyitóra. Beszédében Kósáné Hujber Katalin valamennyi tanulót üdvözölte, biztatta. A közösség, a tagjai által válik még jobbá - hangsúlyozta. A kicsiknek nyakkendőt kötöttek és jelvényt tűztek fel - a Lonkai iskola diákjaivá fogadva őket.

- A kistelepüléseken sajnos nem mindenki mondhatja el, hogy tanévet zártunk és tanévet nyitottunk. Mi ezt tehetjük! - emelte ki Tilhof István elöljáró. - Higgyék el, nagy dolog ez! - tette hozzá. - Az együttgondolkodás, az együttműködés eredménye.

Az elsősök az ünnepség végén tizenhat ezüsthársfát ültettek el az iskolaudvaron, a Millenniumi park szomszédságában - a korábbi évek szép hagyományát követve.

- Hisszük és valljuk - hangsúlyozta Kósáné Hujber Katalin igazgató -, hogy ötven év múlva mit sem számít majd, hogy milyen autót vezettünk, milyen házban laktunk, mennyire rúgott a bankbetétünk, és milyen ruhában jártunk.

De a világ egy kicsit fontosabbá válhat, ha fontosak lehetünk a gyerekek szemében. Erre törekszünk mindennapi munkánkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!