Mezőföld

2009.06.18. 02:26

Bográcsok és esti mulatság

Mezőszentgyörgy - Bizony a trónfosztás nem maradt el. Az Úr 2009. esztendejében Péter királynak nem sikerült egymás után harmadjára a győzelem. Roland királyunk diadalmaskodott.

V. Varga József

- Lemaradtál a pörköltről! - ezzel fogadott Berta Attila. - Ma ugyanis mindenkinek bográcsgulyást kell készíteni a főzőversenyen... - nevetett aztán nagyot.

A krónikást a lepsényi és szentgyörgyi borbarátok invitálták sátrukhoz, Zsuppán István csípős marhapörköltje ismét kiválónak bizonyult. Mégsem maradt el a pörkölt!

Nyitányként a Szentgyörgy táncegyüttes néptáncosai lelkesen ropták, jó hangulatban telt a pünkösdvasárnap az új helyszínen, a művelődési háznál. Szólt a zene, serénykedtek a mesterszakácsok, zajlottak a királyválasztás próbatételei, játszottak a gyerekek, az arcfestésre többen várakoztak.

A meghívót és a programot rigmusokba szedték a jó szentgyörgyiek.

Közhírré tétetik! - imígyen kezdődtek a strófák.

Mezőszentgyörgy nemes elöljárósága e jeles napra / a község apraját és nagyját meginvitálja! A király jutalma egy évre a korona / meg a királynőválasztás joga. Most hozzátok szólunk jó pünkösdi szakácsok: / bizonyítsátok idén is tudástok! Az aprónépet arcfestés és játszóház várja. Tombola, hogy tudjunk nyerni, / büfé, hogy lehessen jó italt nyelni, / táncház, hogy lendüljünk táncba, / esti vigasság, hajnalig mulatság!

A gulyásfőző verseny főkóstolói az első díjat Kalapács Ferencnek és csapatának ítélték, második lett a Mezőszentgyörgyi Polgárőr Szövetség gárdája, harmadik pedig Spacsek János és társai.

A pünkösdi királyválasztáson - mint a mesében - háromszor három próba várta a legényeket: a szellem, az ügyesség és az erő próbája. A ceremóniamester tisztét Tóth Balázs látta el. A jelöltek a többi között tesztlapokat töltöttek ki, várat romboltak ágyúval, vizet hordtak, súlyos rönköt hajítottak, hatalmas traktorkereket hajtottak.

A nemes versengésben az idén trónfosztás történt: Rábai Roland nagy küzdelemben megelőzte a tavalyi és a tavalyelőtti esztendő királyát, Benkő Pétert (nem sikeredett a triplázás). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára ketten is felállhattak: László György és Koronczai Zoltán.

Délután táncház hívogatott, az esti retródiszkót Dj Mészöly vezényelte le ...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!