Mezőföld

2010.07.29. 02:29

Vízben álltak a palánták

Cece - Nem csak a dinnyeföldeken ültetett palántákban, de a paprikában, paradicsomban is sok kárt tett az időjárás az elmúlt hónapban. Nem csoda, hogy többet kérnek érte.

Miskei Anita

- Főként a szabadföldön termesztett paprikát érte nagy kár - mesélte Klára, akinek szülei, sőt nagyszülei is a szabadföldi paprikatermesztést választották. A fiatalabb generációt képviselő Klára már inkább a fóliasátrat választja, itt nagyobb a növény védelme. A palántanevelést maguk végzik. Előbb cserépbe, ládába szóróvetéssel, majd tűzdeléssel állítják elő a palántát. Majd kiültetik a fóliasátrakba a palántákat. Ezt hagyományosan május közepe táján teszik meg a termesztők. Klára elárulta, hogy az idén tavasszal igen nehéz dolguk volt. A házat, ahol élnek Cecén, homokzsákokkal védték a betörő víz ellen, a kertet napokig egyáltalán nem lehetett gondozni, ápolni, mert mindenütt állt a víz. - A fóliasátorban is olyan magasan terült el a víz, hogy hozzá sem fértünk. Öntözésre nemigen volt szüksége, de gyomlálni sem lehetett sokáig. Amikor a víz visszahúzódott, akkor próbáltuk felmérni a károkat, s helyreállítani a kertet, kigyomlálni, hogy a növények élni tudjanak - mesélte az asszony. A klasszikus főültetés éppen lezajlott, amikor a májusi vihar próbára tette a helyi őstermelőket. A helyiek szerint egyébként nem csak az időjárás függvénye, milyen lesz a termés. Sem a jó minőségű palántanevelésről és talajművelésről, sem a tápanyagutánpótlásról és a növényvédelemről nem szabad megfeledkezni. Minden technológiai elem követelményeit be kell tartani, mert enélkül csökkenhet a termés mennyisége és a minősége is. Hozzáteszik, kicsit közhely, de mégis igaz, hogy minden évben más kártevő, kórokozó okoz problémát, így mindig nagy a kihívás.

Kláriék egyébként a paprika mellett egy kevés paradicsomot is tartanak, de a piros szemű gyümölcskultúra kényesebb, jobban ügyelni kell rá. Megjegyezte, például a koktélparadicsom, amit zöld, narancssárga és piros színekben is megtalálunk az üzletekben, igen kényes. Van, hogy megsüti a nap, a paradicsom fele megérik, másik része pedig még éretlen. Hozzátette, emiatt ebből kevesebbet tartanak. Pedig a családnak 15 fóliában vannak paprika palántái, s dinnye is akad jócskán. Az árra visszatérve megjegyzete, most 390 forintért adják a paprika kilóját, tavaly ilyenkor 150-160 forint körül kértek érte. Kevesebb lett, de így is viszik.

A ceceinek nincs párja, állítják az itt élők. Ami hihetetlen, hogy talán mégis igaz, mert sok a visszatérő vásárló. Sok átutazó is megáll, s vesz a cecei dinnyéből, fűszerpaprikából, kukoricából is. Klára elmondta, nem csak szeretik a földet és a mezőgazdaságot, más lehetőségük sincs. A gyermekeik tanulnak, bennük van a remény. De a középkorúak számára kevés a lehetőség, inkább gazdálkodnak. Őstermelőkként megélnek, bár sok a munka. S ha ilyen változékony az időjárás, akkor a bosszúság is nagyobb, s a vevőknek is többet kell fizetni. Ennek ellenére a helyiek bizakodók, pótolták a veszteséget, s remélik, az arra tartók is megállnak az út szélén felsorakozó árusoknál.

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

- Főként a szabadföldön termesztett paprikát érte nagy kár - mesélte Klára, akinek szülei, sőt nagyszülei is a szabadföldi paprikatermesztést választották. A fiatalabb generációt képviselő Klára már inkább a fóliasátrat választja, itt nagyobb a növény védelme. A palántanevelést maguk végzik. Előbb cserépbe, ládába szóróvetéssel, majd tűzdeléssel állítják elő a palántát. Majd kiültetik a fóliasátrakba a palántákat. Ezt hagyományosan május közepe táján teszik meg a termesztők. Klára elárulta, hogy az idén tavasszal igen nehéz dolguk volt. A házat, ahol élnek Cecén, homokzsákokkal védték a betörő víz ellen, a kertet napokig egyáltalán nem lehetett gondozni, ápolni, mert mindenütt állt a víz. - A fóliasátorban is olyan magasan terült el a víz, hogy hozzá sem fértünk. Öntözésre nemigen volt szüksége, de gyomlálni sem lehetett sokáig. Amikor a víz visszahúzódott, akkor próbáltuk felmérni a károkat, s helyreállítani a kertet, kigyomlálni, hogy a növények élni tudjanak - mesélte az asszony. A klasszikus főültetés éppen lezajlott, amikor a májusi vihar próbára tette a helyi őstermelőket. A helyiek szerint egyébként nem csak az időjárás függvénye, milyen lesz a termés. Sem a jó minőségű palántanevelésről és talajművelésről, sem a tápanyagutánpótlásról és a növényvédelemről nem szabad megfeledkezni. Minden technológiai elem követelményeit be kell tartani, mert enélkül csökkenhet a termés mennyisége és a minősége is. Hozzáteszik, kicsit közhely, de mégis igaz, hogy minden évben más kártevő, kórokozó okoz problémát, így mindig nagy a kihívás.

Kláriék egyébként a paprika mellett egy kevés paradicsomot is tartanak, de a piros szemű gyümölcskultúra kényesebb, jobban ügyelni kell rá. Megjegyezte, például a koktélparadicsom, amit zöld, narancssárga és piros színekben is megtalálunk az üzletekben, igen kényes. Van, hogy megsüti a nap, a paradicsom fele megérik, másik része pedig még éretlen. Hozzátette, emiatt ebből kevesebbet tartanak. Pedig a családnak 15 fóliában vannak paprika palántái, s dinnye is akad jócskán. Az árra visszatérve megjegyzete, most 390 forintért adják a paprika kilóját, tavaly ilyenkor 150-160 forint körül kértek érte. Kevesebb lett, de így is viszik.

A ceceinek nincs párja, állítják az itt élők. Ami hihetetlen, hogy talán mégis igaz, mert sok a visszatérő vásárló. Sok átutazó is megáll, s vesz a cecei dinnyéből, fűszerpaprikából, kukoricából is. Klára elmondta, nem csak szeretik a földet és a mezőgazdaságot, más lehetőségük sincs. A gyermekeik tanulnak, bennük van a remény. De a középkorúak számára kevés a lehetőség, inkább gazdálkodnak. Őstermelőkként megélnek, bár sok a munka. S ha ilyen változékony az időjárás, akkor a bosszúság is nagyobb, s a vevőknek is többet kell fizetni. Ennek ellenére a helyiek bizakodók, pótolták a veszteséget, s remélik, az arra tartók is megállnak az út szélén felsorakozó árusoknál.

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

Kláriék egyébként a paprika mellett egy kevés paradicsomot is tartanak, de a piros szemű gyümölcskultúra kényesebb, jobban ügyelni kell rá. Megjegyezte, például a koktélparadicsom, amit zöld, narancssárga és piros színekben is megtalálunk az üzletekben, igen kényes. Van, hogy megsüti a nap, a paradicsom fele megérik, másik része pedig még éretlen. Hozzátette, emiatt ebből kevesebbet tartanak. Pedig a családnak 15 fóliában vannak paprika palántái, s dinnye is akad jócskán. Az árra visszatérve megjegyzete, most 390 forintért adják a paprika kilóját, tavaly ilyenkor 150-160 forint körül kértek érte. Kevesebb lett, de így is viszik.

A ceceinek nincs párja, állítják az itt élők. Ami hihetetlen, hogy talán mégis igaz, mert sok a visszatérő vásárló. Sok átutazó is megáll, s vesz a cecei dinnyéből, fűszerpaprikából, kukoricából is. Klára elmondta, nem csak szeretik a földet és a mezőgazdaságot, más lehetőségük sincs. A gyermekeik tanulnak, bennük van a remény. De a középkorúak számára kevés a lehetőség, inkább gazdálkodnak. Őstermelőkként megélnek, bár sok a munka. S ha ilyen változékony az időjárás, akkor a bosszúság is nagyobb, s a vevőknek is többet kell fizetni. Ennek ellenére a helyiek bizakodók, pótolták a veszteséget, s remélik, az arra tartók is megállnak az út szélén felsorakozó árusoknál.

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

Kláriék egyébként a paprika mellett egy kevés paradicsomot is tartanak, de a piros szemű gyümölcskultúra kényesebb, jobban ügyelni kell rá. Megjegyezte, például a koktélparadicsom, amit zöld, narancssárga és piros színekben is megtalálunk az üzletekben, igen kényes. Van, hogy megsüti a nap, a paradicsom fele megérik, másik része pedig még éretlen. Hozzátette, emiatt ebből kevesebbet tartanak. Pedig a családnak 15 fóliában vannak paprika palántái, s dinnye is akad jócskán. Az árra visszatérve megjegyzete, most 390 forintért adják a paprika kilóját, tavaly ilyenkor 150-160 forint körül kértek érte. Kevesebb lett, de így is viszik.

A ceceinek nincs párja, állítják az itt élők. Ami hihetetlen, hogy talán mégis igaz, mert sok a visszatérő vásárló. Sok átutazó is megáll, s vesz a cecei dinnyéből, fűszerpaprikából, kukoricából is. Klára elmondta, nem csak szeretik a földet és a mezőgazdaságot, más lehetőségük sincs. A gyermekeik tanulnak, bennük van a remény. De a középkorúak számára kevés a lehetőség, inkább gazdálkodnak. Őstermelőkként megélnek, bár sok a munka. S ha ilyen változékony az időjárás, akkor a bosszúság is nagyobb, s a vevőknek is többet kell fizetni. Ennek ellenére a helyiek bizakodók, pótolták a veszteséget, s remélik, az arra tartók is megállnak az út szélén felsorakozó árusoknál.

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

A ceceinek nincs párja, állítják az itt élők. Ami hihetetlen, hogy talán mégis igaz, mert sok a visszatérő vásárló. Sok átutazó is megáll, s vesz a cecei dinnyéből, fűszerpaprikából, kukoricából is. Klára elmondta, nem csak szeretik a földet és a mezőgazdaságot, más lehetőségük sincs. A gyermekeik tanulnak, bennük van a remény. De a középkorúak számára kevés a lehetőség, inkább gazdálkodnak. Őstermelőkként megélnek, bár sok a munka. S ha ilyen változékony az időjárás, akkor a bosszúság is nagyobb, s a vevőknek is többet kell fizetni. Ennek ellenére a helyiek bizakodók, pótolták a veszteséget, s remélik, az arra tartók is megállnak az út szélén felsorakozó árusoknál.

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

A ceceinek nincs párja, állítják az itt élők. Ami hihetetlen, hogy talán mégis igaz, mert sok a visszatérő vásárló. Sok átutazó is megáll, s vesz a cecei dinnyéből, fűszerpaprikából, kukoricából is. Klára elmondta, nem csak szeretik a földet és a mezőgazdaságot, más lehetőségük sincs. A gyermekeik tanulnak, bennük van a remény. De a középkorúak számára kevés a lehetőség, inkább gazdálkodnak. Őstermelőkként megélnek, bár sok a munka. S ha ilyen változékony az időjárás, akkor a bosszúság is nagyobb, s a vevőknek is többet kell fizetni. Ennek ellenére a helyiek bizakodók, pótolták a veszteséget, s remélik, az arra tartók is megállnak az út szélén felsorakozó árusoknál.

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

Nem csak a dinnyét, minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megfogni, akár meg is szagolni, mielőtt megvesszük. A cecei őstermelők szerint az étkezési paprika akkor érett, amikor már kemény húsú, s külseje fényesen csillog. A paprika első hulláma erre felé egyébként július 10-e körül kezdődik, s az újrakötést követően szeptember közepén szedik ismét e növényeket. A szabadföldön termett paprika betakarítása augusztus közepén kezdődik meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!