Mezőföld

2009.06.25. 02:29

Esős Szent Iván!

Lepsény - A múzeumlátogatáson eleink szellemét idézték. Igen, lelke van a háznak! A várva várt tűzugrás viszont a mostoha időjárás miatt elmaradt, helyette esőtáncot lehetett járni.

Fejér Megyei Hírlap

A játszóház gyöngyfűzéssel, gyűrű- és karpereckészítéssel hívogatta az aprónépet az általános iskola udvarára, a pergamentekercseket középkori rovásírás ékesítette. Az Általános Művelődési Központ egész napos középkori hangulatú vásári, műsoros kavalkádra, esti múzeumlátogatásra és Szent Iván-éji tűzugrásra invitálta a település lakóit szombaton.

Az időjárás közbeszólt. A történéseket Borsos György intézményvezető krónikája nyomán vettük sorra.

A Csajok ének- és táncegyüttes fantasztikus produkcióját követően megérkezett Károly Róbert és kísérete Itáliából, egy győztes hadjáratból. Ennek örömére, a tábori körülmények között, az ifjú apródok pajzsot, kardot, lovagi felszerelést készítettek. Mire elfáradtak volna, már lovaggá is ütötték őket. A Gesta történelmi játszóház - Lábadi Zoltán vezetésével - Zichyújfalut képviselte.

Ebédidőben a fenséges babgulyás Pahola Géza udvari konyháját dicsérte, a népek háladalokat zengtek.

A Jazz Daniels együttes még szabadtéren küzdött meg az elemekkel, miközben eleredt az eső. Mire befejezték, leszakadt az ég. és Kneisz Attila a lovas fogattal és a pónikkal kénytelen volt hazatérni, a sétakocsikázás és a lovagoltatás sajnos elmaradt.

Rábai Lajos

A produkciók - a B-terv értelmében - az iskola éttermi aulájába költöztek. A helybéli Cirbolya citerazenekart Karda Beáta műsora és a nyugdíjasklub fellépése követte. Sahira és hastáncos tanítványai a mesés Keletről érkeztek, majd a balatonfőkajári Belle Donne csoport hölgyei kánkánt jártak.

A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje - Vidermann Csaba vezényletével - számos párviadallal és egy látványos csatajelenettel szórakoztatott. A székesfehérváriak bemutatóikkal a régi, jó magyar vitézeknek állítanak emléket. A polgárdi Idegfeszítők íjászklubja száraz időben ígért pótlást.

Rövid haditanács, és máris következett a vásári tized, a tombola kisorsolása. Szinte mindenki nyert! A múzeumok éjszakáján a Helytörténeti és Néprajzi Múzeumban Kiss István polgármester kalauzolta az érdeklődőket. A várva várt tűzugrás a mostoha időjárás miatt elmaradt, helyette esőtáncot lehetett járni.

A lelkes szervezők, rendezők kitettek magukért. Álljon itt most végezetül a képzeletbeli Szent Iván Lovagrend tagjainak névsora: Bezzeg János, Erdélyi János, Erdélyiné Csonka Piroska, Keresztes Milán, Kovácsné Adorján Judit, Lendvai Lilla, Somlai Imréné Bea, Németh Györgyi, Sütő Krisztina és krónikásunk, Borsos György.

A lovagrendet mindenben támogatta Májer István ÁMK-igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!