Martonvásár

2013.11.10. 17:30

Gőzerővel megy az építkezés, megváltozik az egész város

Martonvásár - Az időjárás is a kedvében jár az építkezőknek, a városban hét helyütt is túrnak-fúrnak, falat emelnek, járdákat építenek, fákat ültetnek.

Zsohár Melinda

Bosszankodás helyett szívesen kerülgetik a lezárt útszakaszokat, gödröket, árkokat, a hatalmas gépeket a helybéliek. A nemrégiben bővített óvodát ismét megnagyobbították, hétfő délután három órakor adják át ünnepélyesen a Brunszvik Teréz Óvoda két újabb szárnyát. A Szent László Lakóparkban különösen sok fiatal telepedett le, reggelente innen csakúgy rajzanak a kisgyermekes családok az óvoda, iskola felé. Négy helyütt építenek járdát, hogy gyalogosan is könnyen, s főleg biztonságosan megközelíthetőek legyenek ezek az intézmények.

A műemlék óvoda épületénél lebontották a hátsó traktust, s a most könyvtárként funkcionáló épületben ismét költöztetik a sokezer kötetet. Egy éven belül visszakerülnek a végleges helyükre, addig is minden érintett igyekszik optimális módon megoldani a feladatokat. Alapoznak, a téli hideg beállta előtt még falakat húznak, látható, hogy hova kerülnek az óvodamúzeum és a rendezvény szervező központ vadonatúj termei. A műemlék óvoda épületét a katolikus egyháztól vásárolta meg az önkormányzat.


A városban mindenki örömmel kerülgeti a munkagépeket. Valamit valamiért mondják többen (Fotó: BKK)



A kárpótolt egyház a pénzből a plébániát toldotta meg, hogy közösségi és jótékonysági célokra használhassa a korszerű részt, a régi óvoda pedig végre szintén köztulajdonba került. Az ideiglenes helyén berendezett óvodamúzeum méltó környezetbe kerül végre, Az általános iskola és a járási hivatal által közösen használt, többször átalakított és lecsupaszított régi iskolai épület a város kellős közepén, a közlekedési csomópontban található.

Régi óhaj, hogy elkerülő úton bonyolódjék a 7-es út nagy forgalma, de a többmilliárdos beruházás egyelőre elérhetetlen. Az átkelést és gyalogos közlekedést megkönnyítendő a hivatal és iskola épületének alján árkádot alakítottak ki, ami a tetővel fedett épület esztétikájának is használt.

A Dózsa György úton kivágták az elöregedett, veszélyes fákat, helyettük a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázaton nyert másfél millió forintból ültettek újakat, nagyobbacska növendékeket. Egy helyütt gázvezetéket fektetnek, s folyik a főtér parkosítása, sétáló- és találkahellyé alakítása a jeles történelmi múlttal bíró kisvárosban. A MÁV vasútvonali rekonstrukciója is a végéhez közeledik, az ígéret szerint december 15-ével lezárul a nagyszabású beruházás.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!