Martonvásár

2017.01.22. 18:35

Sikeres tavalyi év, idei tervek

Martonvásár - A járási székhely dinamikusan fejlődik évek óta, az állami és uniós pénzekkel, s a saját erővel feszes ütemtervet diktál magának az önkormányzat. Szabó Tibor polgármester és a képviselők hosszú távon gondolkodnak.

Zsohár Melinda

Bár nem szándékoznak a kisvárosi jelleget és a környezetet veszélyeztető ipari beruházásokat beengedni a településre, technológiai és innovációs igényű vállalkozásokat startra készen fogadnak, mondta a polgármester. A magyar állam megvásárolt a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) az autópálya és a vasút közötti területen 157 hektárnyi földet, ipari park céljára. Hazai és külföldi befektetőket várnak a jó adottságú földrajzi és gazdasági környezetbe.

Rekreációs célra ugyancsak húsz hektár földet vásárolt meg a kormány természeti környezetben, amit ingyen az önkormányzat rendelkezésére bocsátott. Szabadidőparkot, szállodát, kalandparkot képzelnek ide - a hely izgalmas és ideillő ötleteket várnak, kellő nyitottsággal. Állami, európai uniós, mta-s és helyi közreműködéssel hajtanak végre tízmilliárdos beruházást a Brunszvik-kastélyban működő mezőgazdasági kutatóközpontban. Három budapesti kutatóintézet költözik Martonvásárra, a mintegy 300 kutató folyamatos jelenléte tovább erősíti azt az évtizedes szellemi bázist, ami eddig is jellemezte a települést. A kutatóközpontot látogatóközpont és kibővített közpark teszi még vonzóbbá.

Szabó Tibor elsődleges hírforrásnak tekinti a megyei napilapot Fotó: Nagy Árpád

Két nagy sportberuházás szolgálja a gyerekek s a fiatalok életminőségének javítását - von leltárt a polgármester a sportcélú társasági adók elköltéséről. A 2016-ban felavatott Horváth Ottó Sportközpont a sportházzal, a szabadtéri műfüves futballpályával és a Tóth Iván Sportcsarnok minden helyi sportszerető régi igényét képes kielégíteni. Utóbbi épületben egyszerre több iskolai osztálynak tartanak órát. Reggel 7-től este 10-ig teljes kihasználtsággal működnek a csarnokok és a pályák.

A héten közmeghallgatást tart az önkormányzat, a költségvetés tervezésébe bevonják a lakosságot, mondta Szabó Tibor. Az már biztos, hogy az idén kilenc tanteremmel bővítik a Beethoven Általános Iskolát, saját beruházásban. Az új iskolaszárny közvetlenül kapcsolódik a régi malomból kialakított művészeti iskolához, s a sportcsarnokhoz. Január 1-jén megnyílt a bölcsőde Martonvásáron, három csoportot alakítottak ki a családsegítő központ helyiségeiben. Tavaly négy utcában megújult az útburkolat, s egy kilométernyi járdaszakasz épült, ezt tovább folytatják idén is.

Rangos esemény a magyar népdal napja, már az ideit is szervezik. Több helyi közösségépítő, kisebb rendezvényre is készülnek a gazdag programkínálatot nyújtó Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!