Martonvásár

2015.03.15. 18:25

Meseházak könyve - A szándék Erdélyig vitte az alkotókat

Mintha mesekönyv rajzait lapozgatnánk, pedig ez még valóság! Az erdélyi Mezőkölpény faoromzatos házait az utolsó pillanatban örökítették meg Kárpáti József és tanítványai.

Zsohár Melinda

Az egész értékmentés a rendszerváltás előtt nem sokkal kezdődött. Német Ildikó és Szabó Szilárd néptáncművészek, a martonvásári Százszorszép Néptáncegyüttes akkori vezetői egy bakelit lemezen hallható muzsika után indultak el a Marosvásárhelytől húsz kilométernyire fekvő kis Mezőkölpénybe. A zenei gyűjtés nyomán igaz barátság szövődött az ottaniakkal, Martonvásárról nem sokkal ezután Kárpáti József festő és művésztanár is útnak eredt tanítványaival.

Jellegzetes faoromzatos lakóházak sorakoztak az utcákban, Kárpátiék is azt érezték, amit oly sokan Erdélyben. Időutazás volt, a történelem és a mindennapi élet legnemesebb értelemben vett lemaradása. Az elnyomás, a szerény életvitel következtében olyan csodák maradtak meg ott, amit mi már itthon nagyjából elhagytunk, lebontottunk. De ott is felgyorsulnak a dolgok.

Kárpáti József festőművész-tanár és tanítványai Mezőkölpény népi építészeti emlékeiről készítettek könyvet (Fotó: BKK)

A fejlődés kétélű fegyver, mert a haladás és korszerűsítés mellett az értékek és a megtartandó kincsek pusztulásával jár – különösen építészetileg ez a tapasztalat. Kárpáti József is látta, hogy az alig két évtized alatt mennyi mezőkölpényi ház vált az enyészetévé, s mennyit lebontottak, „korszerűsítettek” – sajnos, nem csak belülről.

„Úgy elmegyek, meglássátok” – a népdalt idéző címmel kiadott könyvben rövid történet szól a mezőkölpényi kapcsolatról, s laikusoknak is érthető és élvezetes leírás az ott meglelt építészeti kuriózumról. A megmaradt csodák legszebbjeit vetették papírra Kárpáti József és tanítványai. természetesen fotókon is megörökítették az épületeket.

A felmérést és a rajzolást összegző munka követte, s pályázat és az önkormányzat támogatásával megszületett a karcsú könyvecske. A bemutatót stílusosan mezőkölpényi táncok és muzsika kíséretében mutatták be az új Beethoven-Brunszvik Kulturális Központban. A könyv rajzait nagy képeken is kiállították, e népi építészeti remekek rajzként is művészi értékkel bírnak. Aki látja őket, titkon reméli, e szépségek nem tűnnek el végleg, lesznek új építők, akik lemásolják eleik rájuk hagyományozott örökségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!