Martonvásár

2013.08.18. 15:55

Vakáció könyvekkel - Véget ért a maratoni olvasótábor

Egyhuzamban két hetet töltöttek egy-egy turnusban az olvasótáborosok. A hűs falak enyhet adtak, az előadások, s a játékok felpezsdítették a csapatokat.

Zsohár Melinda

Pályázaton nyert a szokásosnál jelentősebb összeget a Brunszvik-Beethoven Rendezvényszervező Központ négyszer kéthetes olvasótáborra. Pfiffer Zsuzsanna és munkatársai bőséges és főként változatos programokat állítottak össze, s neves előadókat is meghívtak a felújított műemlék óvodában helyett foglalt könyvtárban. A vastag falat enyhet adtak a forró napokon, az udvaron a magas fák óvták a gyerekeket. A korosztályok szerint felosztott csoportokat Orbán Andrásné Jola néni várta, segítségére voltak Jezsóné Vörös Szilvia gyúrói tanárnő, s a martonvásári Filemon Krisztina és Rezessyné Zsoldos Erika tanárnők.

Két hét hosszú idő akkor is, ha nappali táborozáson vettek részt a helybéli és környékbeli iskolákból jelentkezett gyerekek. A könyvtár felújításakor sok új könyvet is kapott az intézmény, megújult a számítógéppark, cd-k, dvd-k kínálnak ma már irodalmi lés zenei élményt. Az olvasás persze kötelező volt, ami senkinek nem esett nehezére, hiszen ide eleve azok jelentkeztek, akik amúgyis barátságban állnak a Gutenberg-galaxissal. Ráadásul okosan keverték a kellemest a hasznossal, a régit az újjal, a hagyományost a cyber-módival!

 

A martonvásári könyvtárban ezúttal nem suttogtak az olvasók.Elöl a Németországban élő Werner Kinga és Kata áll a társakközött, ők ilyenkor az anyanyelvüket csiszolják (Fotó: Zsohár Melinda)

 

Nagyszerű előadók látogattak el Martonvásárra: Kóka Rozália versmondó és Kálnay Adél írónő vendégeskedett a gyerekeknél. Jaskó Bálint színművész az Irodalom birodalomba vezette el az őt követőket, Bubcsóné Hornyák Klára bábkészítővel maguk is bábokat fabrikáltak a kézműveskedők.

Versek, mesék, novellák kerültek terítékre, jó kis önismereti beszélgetések adtak elmélyülésre alkalmat. Jola néni régi gyermekjátékokat szedett elő, jojót, egyéb, elfeledettnek hitt ügyességi játékokat, kérte a nagyszülőket, mutassák meg, ők mivel töltötték a szabad idejüket gyerekként? A gyöngyfűzés, s csupa olyasmi is izgalommal töltötte el a 21. századi ifjú nemzedéket, amihez még eszköz sem kellett, csupán a kezük, a szemük, a humoruk, s az együttműködés!

Varga Szabolcs és Szőke Szimonetta ügyesen bántak a gombpörgettyűvel, Petz Dorottya és Sümegi Péter az új gyermekkönyveket forgatta szívesen. Werner Kinga és Kata ikrek, Németországban élnek szüleikkel, a nyarat itthon töltik mindig. Kint járnak iskolába, de a magyar nyelv pallérozását igen fontosnak tartják szüleik, s ők szívesen töltöttek el két hetet a könyvtár és a betűk világában. A tábor végén mindegyik csapat saját újságot adott ki, amit emlékbe tettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!