Magyaralmás

2017.02.14. 12:08

Gyömbért is raktak a kolbászba

Magyaralmás jó hangulatú közösségi rendezvényeiről híres. Most kolbásztöltő versenyt hirdettek.

B. Kiss László

Benépesült szombaton délelőtt a magyaralmási Faluház udvara. Igazi falusi disznóvágás zajlott, melyet kolbásztöltő versennyel „spékeltek meg", a „hab a tortán" pedig a disznótoros faluebéd volt.

A képen a disznó földolgozását végző csapat tagjai láthatóak Sulák-Horváth Anna társaságában. Balról jobbra Németh Gyula, Kovács Péter, valamint Hajdú Norbert
Fotó: B. Kiss László

A kolbásztöltő versenyre nyolc csapat nevezett be, két kompánia a Vöröskereszt móri szervezetét képviselte. A disznót Sulák-Horváth Anna és családja, a kemencében sült házi kenyeret pedig Tóth Zsolt és családja ajánlotta föl. A jó hangulatú rendezvényt az önkormányzat is támogatta, amelyből – mint azt a jelenlevő Sáfrán István alpolgármester elmondta – hagyományt szeretnének teremteni. Pontosabban újabb hagyományt – teszi hozzá a tudósító, aki maga is szívesen emlékezik vissza például az almási szilvalekvár főző versenyekre. A disznó leölése elképzelhetetlen egy kupica egy pálinka fölhajtása nélkül. Nos, Almáson sem volt másképpen: úgy hallottuk, hogy a böllérek a 175 kilós jószág körméből hörpintették föl a jófajta szíverősítőt, A disznót egyébként Kovács Péter és csapata dolgozta föl, az ebédet pedig, amely minden jót, tartalmazott, ami szem-szájnak ilyen alkalomkor ingere, Iszkádi Zsolt és társai főzték – tájékoztatták a tudósítót az önkormányzati hivatal, a lebonyolításban segédkező tagjai, akikre nagy munka hárult, hiszen a jeles napra nem csak Vas Istvánné, a polgármester betegedett le, de a Kovács Helga, a Faluház vezetője is. S bár a pálinkát, hiába kínálták, nem kóstolhatta meg a tudósító, egy kolbászreceptet azért hozott magával. Boros Györgytől, a nyugdíjasklub vezetőjétől származik. Az ő, három házaspár alkotta csapatuk a szokott hozzávalókon kívül őrölt fűszerköményt, sőt gyömbért és szerecsendiót is rakott a kolbászba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!