Lencsés Rita tanácsai

2018.10.02. 15:00

Az őszi erdő ajándékai: kökény, som, vadgesztenye

Legutóbb arról írtunk, hogy az őszi kirándulások alkalmával milyen gyökerek gyűjthetők, amelyeket otthon mi magunk is feldolgozhatunk, felhasználhatunk. Ezúttal a gyűjthető bogyókról esik szó. A témában most is Lencsés Rita gyógynövény­szakértő volt a segítségünkre.

Borsányi Bea

Lencsés Rita gyógynövényszakértő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Továbbra is aktuális jó tanács, hogy olyan területet keressenek, amelyik nem szennyezett, termőföldek és autóutak mellől sose szedjenek semmit, és ügyeljenek arra, hogy ne tévedjenek természetvédelmi vagy fokozottan védett te­rületre a gyűjtés során! A hatályos törvény értelmében személyenként naponta legfeljebb két kilogramm gyümölcs szedhető. Ezt az úgynevezett egyéni szükségletet meghaladó mennyiséget csak az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával léphetjük túl. Az életvitelszerű gyűjtők­nek pedig külön engedélyt kell kérniük.

Lencsés Rita gyógynövényszakértő
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Húsos som

A középhegységek vadon élő növénye, általában az erdőszéleken találkozhatunk vele, mert a napos helyeket kedveli, árnyékban nem terem. A megyében sok sombokor található Gánt, Balinka, Bodajk és Csákberény környékén. Gyümölcse akár három centiméter nagyságú is lehet, hosszúkás, általában élénkpiros, savanykás, pikáns ízű. A gyümölcshúsán belül csontmagot találunk. Ma már ismert, hogy a csipkebogyónál is magasabb a C-vitamin-tartalma. Nyersen is nyugodtan fogyasztható. Kimagozva, mézzel dúsítva és hűtőben tárolva akár egy-két hétig is friss marad. De főzhető belőle lekvár vagy szörp is. Mivel nehezen válik le a magjáról, többször is át kell passzírozni főzés közben. A hőkezelés következtében a vitamintartalmát elveszítheti, de benne maradnak az antioxidánsok. A somban van olyan cseranyag is, amely hasmenésre, emésztési problémákra is alkalmazható, sőt a vesének is jót tesz. Ha kevésbé éretten szedjük le, akkor érdemes pár napra mélyhűtőbe tenni, mert kiolvasztva könnyebben leválik a hús a magról.

A som gazdag antioxidánsokban
Fotó: Shutterstock

Kökény

Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye. Ez a tövises cserje a szilva egyik rokona. Bogyója apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas. Régebben úgy tartották, akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér már megcsíp­te, de a szakértő szerint ezt valójában nem kell megvárni, mert késő őszre a termés nagy része lehullik vagy rászárad az ágakra. Ahogy a som, úgy a kökény is fogyasztható frissen, mézzel összekeverve, vagy lekvárnak, szörpnek elkészítve. Az antioxidánsok és a vitamin mellett rengeteg flavonoidot tartalmaz, amelynek leginkább az érvédő hatása emelhető ki. Ami pedig a kökény további jótékony hatását illeti, vese- és vértisztító, valamint enyhe hashajtó. Teája vizelet- és hashajtó, vértisztító, magas vérnyomást csökkentő, valamint fogyasztó hatású. A termésből készült lekvár hasmenés, bélhurut ellen alkalmazható.

Fotó: Shutterstock

Vadgesztenye

Szedése, gyűjtése akár családi program is lehet, és amíg a gyerekek állatokat vagy gesztenyekatonákat készítenek be­lőle, anyukának érdemes néhány szemet a külső héjától megszabadítani, majd apróbb darabokra vágni, ezeket aztán gyógyszertári alkoholba vagy vodkába áztatni.

Fotó: Shutterstock

Három hét áztatás után a tinktúra kiváló visszeres lábakra, gyulladt visszérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!