Frissen Fejérből

2021.09.01. 13:00

Az értéket menteni vagy őrizni szükséges?

Egy csütörtök reggeli esemény keretén belül megvitatták a város helytörténeti értékeit, mely kapcsán kitértek a megjelent két kötetre is.

Déri Brenda

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében gyűltek össze az érdeklődők a konferenciára

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A konferencián elsőként Demeter Zsófia mondott beszédet, melyben elmondta, hogy az értékőrzés mellett az értékmentés is legalább annyira fontos. Továbbá hangsúlyozta: – A törvényben foglaltak szerint kell eljárni a helyi értékek tekintetében is, azaz első körben össze kell gyűjteni az adott település értékeit, majd dokumentálni és nyilvántartást vezetni, illetve az utolsó két legfontosabb folyamat a kutathatóvá tétel és a védelem. Védjük azt, ami a miénk, és tegyük kutathatóvá, hogy mások is védhessék.

Ezt követően Czöndör Mihályné, a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző Alapítvány koordinátora egy diasorral emlékezett vissza az alapítvány indulására, amely 1997-ben történt. A helyiekkel közös együttműködésben létrehozták a civil szervezetet, mellyel céljuk, hogy programjaikkal, megmozdulásaikkal beépítsék a pusztaszabolcsi lakosok életébe az értékeket és azokat fenntartsák, őrizzék.

Helytörténeti kiállítással, értékfal-állítással és kiadványokba foglalva igyekeznek elérni céljukat. – 24 évvel ezelőtt a helyi középiskolában rendeztünk egy kiállítást az értékeinkről, ezzel indult az alapítvány munkássága. A 2010-es év nagy mérföldkőnek számított az alapítvány életében, ugyanis ekkor a Fejér Megyei Önkormányzat kiadott egy feladatot a településeknek, miszerint Értéktár-­konferenciát kell szerveznünk, ez a továbbhaladás miatt volt fontos. Pusztaszabolcs pedig elsőként teljesítette ezt – mondja Czöndör Mihályné.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében gyűltek össze az érdeklődők a konferenciára
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Végül Molnár Sándor kuratóriumi elnök zárta a Pusztaszabolcsot érintő helyi értékek beszédének sorát.

– Nem egy több száz éves tradíciókkal, hagyományokkal rendelkező településről van szó, hanem mindössze 1875-től szerveződött községgé, keretek közé, aztán a rangját folyamatosan emelte. Nagyközséggé 1970-ben vált, majd 2008-ban várossá nyilvánították. Ezt a két kötetet én egyrészről helytörténeti olvasókönyvnek, másrészről történelmi szálakat kibontakoztató olvasmánynak nevezem. Emellett mindkettő kitűnő forrásgyűjtemény, ugyanis számos tényre bukkanhatunk általuk, olyanokra, amikről mi, helytörténészek sem tudtunk – mondta Molnár.

A konferencia vége felé már kirajzolódni látszott, hogy Pusztaszabolcs élen jár a helyi értékek őrzésében és óvásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!