hagyomány

2021.09.26. 09:00

Családi ügy a szkander Barzsóéknál

Barzsó Henrietta, a sárosdi szkanderklub versenyzője családjától örökölte a sportág szeretetét, de sportolói pályafutása mellett az élet más területein is igyekszik helytállni.

Beke Zsombor

A Barzsó családban nagy hagyománya van a szkandernak, hiszen a família nagy része valamilyen szinten foglalkozott a sportággal. Henrietta sem volt ezalól kivétel, egy időben két másik sporttal együtt szkanderozott.

– Apukám testvérével kezdtem el szkanderozni a családban – mondta lapunknak Barzsó Henrietta. – Annak idején sokat voltunk ott nyaranta, először a testvéremet vonták be a fekvenyomásba, majd a szkanderba, aztán engem is belevittek. Később apukám versenybíró lett, mára már ő a sárosdi klub elnöke. Szinte az egész család űzi ezt a sportot. Régebben úsztam és táncoltam, volt, hogy mindhármat együtt csináltam. A szkander családias közege fogott meg, illetve nagyon jól éreztem magamat a versenyeken, manapság már el se tudnék képzelni más sportot.

Minden sportolónak nehéz volt az elmúlt időszak, hiszen a koronavírus-járvány megnehezítette a versenyek megrendezését. Idén tavasszal, a lezárások feloldásával a sportélet is lassan, de újraindult, Barzsó Henrietta pedig bomba formában állt az asztal mellé. Az elmúlt hetekben több nagy megmérettetésen is rész vett. Egy meghívásos szlovákiai versenyen 5-0-ra verte meg ellenfelét, majd egy szintén Szlovákiában megrendezett világkupán a második és harmadik helyen végzett, ezen a versenyen egy világbajnokot is lenyomott a 24 éves magyar szkanderos. Legutóbb pedig az országos bajnokságon mindkét kézzel aranyérmes lett súlykategóriájában. Henrietta tíz éve űzi ezt a sportágat, megannyi érem közül egy igazán emlékezetesre sikerült.

A sárosdi Barzsó Henrietta (feketében) a legutóbbi országos bajnokságon bal és jobb kézzel is aranyérmes lett súlykategóriájában Fotó: Magyar Szkander Szövetség, Barzsó Henrietta

– A legbüszkébb a 2017-es világbajnoki ezüstérmemre vagyok, ugyanis akkor veretlenül jutottam el a döntőig. Alapvetően betegként érkeztem arra a versenyre, lázas is voltam, valószínűleg a stressz hozta ki ezt belőlem. Nemhogy a döntőről nem álmodtam, azt sem gondoltam volna, hogy aznap bárkit le tudok nyomni. Erről a megmérettetésről három éremmel térhettem haza. Kettőt a junior 21-esek között, egyet pedig a felnőttek között szereztem. Ez a világbajnokság volt tízéves pályafutásom legjobbja, ugyanis akkor szereztem az első érmemet a felnőttmezőnyben – még juniorkorúként.

Henrietta azonban nemcsak a sportvilágban állja meg a helyét, hanem a civil életben is. Sportmasszőrként és alakformálóként is tevékenykedik szkanderos pályafutása mellett.

– Az alapvégzettségem teljesen más, logisztikai és szállítmányozási ügyintézőnek, valamint bérszámfejtőnek tanultam, majd több területen is kipróbáltam magamat, mire masszőr lettem. Az előző munkahelyem kozmetikai gépeket is forgalmazott, akkor gondoltam arra, hogy befektetek egy alakformáló gépbe. Ehhez kellett egy masszőri alapvégzettség is. Mindig szerettem volna valamilyen formában a sporttal foglalkozni, de soha sem akartam személyi edző lenni, mivel az telített szakma. Így jött szóba a sportmasszőri pálya. Sikeresen elvégeztem a képzést, valamint a mai napig különböző tanfolyamokon veszek részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!