milyen ásványi anyagot tartalmaznak?

2020.07.20. 14:40

Hogyan válasszunk ásványvizet?

Az idő kezdete óta az ember számára nélkülözhetetlen dolgok közé soroljuk a levegő mellett a vizet is. A boltokban kapható, palackozott ásványvizek tartalmának jártunk utána.

Korondy Tamás

Ásványvíz és ásványvíz között nagy különbség lehet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint ismeretes, hazánk Európa egyik legtöbb ásványvíz-lelőhellyel rendelkező országa, nagy földalatti vízkészlettel. Az ásványvizek nemcsak a folyadékpótlást szolgálják, de fontos ásványianyag-források is.

Többek között található bennük kalcium, magnézium, nátrium, kálium, vas, fluor, klór, cink, foszfor, jód és szilícium. Az első három ezek közül talán a legszámottevőbb – ezekkel foglalkozunk most.

A kalcium szükséges a normál csontozat és fogazat fenntartásához, de szerepe van az izomműködésben és a véralvadásban is. Részt vesz az ingerületátvitelben és az emésztőenzimek működésében. A serdülőknek, időseknek, várandósoknak és szoptató édesanyáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen ezen csoportoknak nagyobb a kalciumszükséglete. Az elegendő magnéziumbevitel hozzájárul az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. A magas magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása hasznos lehet például menstruációs problémák enyhítésében. Emellett csökkentheti a szívkoszorúér-betegség halálozásának kockázatát és vérnyomáscsökkentő szerepe van.

Ásványvíz és ásványvíz között nagy különbség lehet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A magyar lakosság az ajánlott nátriumbevitel több mint 2,5-szeresét fogyasztja a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) eredményei alapján, éppen ezért a nagyobb sóbevitel miatt az egészséges fogyasztók számára is javasolható, hogy az ásványvíz kiválasztásakor inkább részesítsék előnyben a kisebb nátriumtartalmú termékeket.

A természetes ásványvizek tehát jó választást jelentenek a mindennapi folyadékszükséglet kielégítésére, fogyasztásukhoz különböző egészségügyi előnyök is társulnak – az ásványianyag-összetételüktől függően.

Mint ahogyan kutatásokban is ajánlják, a termékek címkéin feltüntetett ásványianyag-tartalmakat mindig vegyük figyelembe az étrendbe illesztésükkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!