Törődik az élet megmentésével

2018.09.26. 20:00

Környezetvédelem: Berta Anna egy éve hulladékmentesen él

Ha minden élőlény kihal körülöttünk, mi miért maradnánk életben? – tette fel a kérdést előadása közepén Berta Anna, aki immár egy éve hulladékmentes életet él.

Szanyi-Nagy Judit

Az egyetemista lány nem pepecselt, belevágott: komposztálható borotválkozópamacsot, fogkefét és borotvát is vásárolt A hulladékmentesen élő Berta Anna

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvár és Budapest között ingázó lányban a vonatutak során realizálódott, mennyi szemét gyűlik fel csak az adott vonal mentén. Így hát elhatározta: szakít az eddigi életvitelével, s ezt követően hulladékmentes életet él. Az inspirációt mindehhez egy, az interneten látott külföldi lány adta, akihez hasonlóan most már Anna is befőttesüvegben gyűjti azokat a tárgyakat, a szemetet, amit nem tud újra felhasználni. Felfogásmódja szerint „csak mert a házamból heti egyszer elviszik a hulladékot, az még nem tűnik el. Olyan ez, mint egy bűvész­trükk: a művész elhiteti velünk a csodát, de közben ott a titkos rekesz”. Ezért kell a teljes életmódváltás.

A hulladékmentesen élő Berta Anna
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Csak a kezdet nehéz

– Az első bevásárlás során döbbentem rá, hogy ez nem lesz egyszerű. A nagy központokban, boltokban ugyanis szinte mindenhez műanyag zacskó kell, ami az egyik legveszélyesebb hulladék: egyes becslések szerint 2050-re több műanyag lesz a tengerben, mint hal, és nem egy videót vagy fotót láthattunk már, amely azt mutatja be, hogy egy élőlény a gyomrában található műanyagtól, például PET-kupaktól vagy fogkefefejtől pusztult el. Ezért is járok most már piacra, vásárokba, ahová egy befőttesüveget és a saját vászonszatyromat is magammal viszem – meséli Anna, aki legnehezebben az instant tésztákról mondott le.

Nem tartották titokban a bevált recepteket sem
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A hulladékmentes életmód azonban nemcsak az étkezésében jelent meg, hanem az élet többi területén, így a hétköznapokban és a szépségápolásban is. Hajmosáshoz (samponként) a tej és méz elegyét nem ajánlja, mert a kettő együtt kifejezetten büdös. Helyette külön-külön üvegekből saját készítésű termékeket használ. Mint mondja, kísérletezgetni kell, neki is sokadik próbálkozásra állt össze a megfelelő állagú és minőségű fogkrém, dezodor, valamint haj-, arc- és testápoló. Ezek közül – nem mellesleg – a hajmosó- és a tisztítószer végeredményként ugyanaz, az otthoni pár összetevőből készült „kence”. Nézzük, hogyan készül egy krémdezodor!

Az egyetemista lány nem pepecselt, belevágott: komposztálható borotválkozópamacsot, fogkefét és borotvát is vásárolt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hozzávalók: 1 púpos evőkanál szódabikarbóna, 2 púpos evőkanál kukoricakeményítő, 1 púpos evőkanál shea vaj, 1 púpos evőkanál kókuszolaj, 7 csepp tetszés szerinti illóolaj. Az elkészítéshez az összetevőket öntsük egy hő­álló edénybe, majd 1 deciliter forrásban lévő víz felett dolgozzuk össze azokat addig, amíg teljesen egybe nem olvadnak. Az illóolajokat a legvégén adjuk hozzá az elegyhez, majd az egészet öntsük bele egy kis üvegbe.

Az olívaolajos testradírhoz 4 evőkanál cukor, 3 teáskanál olívaolaj és 10 csepp illóolaj szükséges, az arckrémhez pedig elegendő, ha összekeverünk egy kevés méhviaszt, kókuszolajat, valamint a bőrünkhöz illő illóolajat. Egy-egy ilyen „termék” három hónapig, fél évig áll el, úgy érdemes kalkulálni a mennyiséggel.

Méhviaszos csomagoló készül – a celofán helyett
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezenfelül Anna a hétköznapi tárgyait is lecserélte teljesen leváltható vagy komposztálható eszközökre. Folyadékként kulacsában csapvizet hord, ha pedig egy kis ízre vágyik, citromlevet ad hozzá. A fogkeféjét fa komposztálható kefére cserélte, a mai borotvákat pedig „nagyapáink biztonsági borotvájára”. A mosáshoz mosószódát használ. Kitapasztalta: a sajtreszelő jól funkcionál tésztaszűrőként, a képkeretekből pedig fülbevalótartót tud készíteni. Bizonyos eszközök (a fogkefe, borotva) persze nem otthon készülnek, azokat egyes boltokban lehet megvásárolni. Anna hisz abban, hogy egy ember is képes segíteni és megmenteni az emberek életét.

Nem erőltetjük rá magunkat másra, inkább úgy élünk, hogy arról mások kérdezzenek, érdekelje őket

– mondja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!