Kristálytiszta vizű patakok

2018.08.30. 20:00

A cecei Hegyi Vanda az Olympic Nemzeti Parkban túrázott

Washington államban, az Olympic Nemzeti Parkban járt Hegyi Vanda. A NatureBridge Alcoa ösztöndíja repítette el az USA-ba.

Majer Tamás

Fotó: Hegyi Vanda

Eredendően úgy volt, hogy a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkba utazhat, ám az ottani erdőtüzek miatt módosult a program.

– Washington államba, az Olympic Nemzeti Parkba mentünk – meséli Vanda. – Nincsenek rá szavak, olyan szép volt!

Odafelé két órát repült Budapest és Amszterdam között, majd tizenegyet San Franciscóig. A Golden Gate campuson találkozott a többiekkel. Együtt repültek tovább Seattle-be, onnan egy röpke három és fél órás buszút kellett még, hogy eljussanak Port Angelesbe. A tengerparti város vízparti túloldala már Kanada.

– Összesen 39-en voltunk, több országból: magyarok, norvégok, spanyolok, ausztrálok, amerikaiak és kanadaiak. Miután megérkeztünk az Olym­pic Nemzeti Parkba, volt néhány napunk összekészülődni, megtanultuk, hogyan kell jól bepakolni a túrazsákokat – folytatta.

Testközelből tapasztalhatták meg a természet nagyságát
Fotó: Hegyi Vanda

Ez a tudás igen fontos volt, ugyanis hét napot töltöttek a civilizációtól távol, a nemzeti park rengetegében, az ún. Back Countryban. Három 10 és egy 9 fős csapatra osztották a résztvevőket. A szóban forgó zsákokban hordták magukkal a konyhájukat, hálójukat, s mindent, amire szükségük volt. Az érvényben lévő tűzgyújtási tilalom miatt nem rakhattak hagyományos tüzet. Gázpalackot, hozzá pöpec „mobilrezsót” használtak. Száraztésztából, fűszerekből, tejporból és krumpliporból főztek. A folyókból merítették a vizet.

A Back Countryba való elindulás előtt a szervezők számos, a környezet állapotát vizsgáló alkalmatosság használatára is kitanították Vandáékat. A víz tisztaságát, a talaj és a fák állapotát is mérni tudták ezek segítségével. Mind a négy csoport alegységekre tagolódott szét, eltérő szakmai feladatokkal. Vanda a saját tízfős csapatának abba a csoportjába került, amely azt vizsgálta meg tüzetesen, hogy milyen hatással vannak a park kiépített táborhelyei a környezetre. Az előfeltételezés bebizonyosodott, dúsabb a növényzet a táborokon kívül.

A szervezők úgy ügyködtek, hogy azonos nemzetbeliek lehetőleg ne legyenek együtt, hadd erősödjék a nyelvtudás és a kultúrák közötti összmunka
Fotó: Hegyi Vanda

– Hangyának éreztem magam egy nagyvárosban – fogalmazott képletesen Vanda, érzékeltetve, milyen érzés volt a park belső részein a földet taposni. – Hihetetlen gyönyörű hegyek, kristálytiszta vizek, eszméletlen tiszta levegő jellemezte a vidéket – folytatta a cecei lány.

Fotó: Hegyi Vanda

A fehérvári Bugátban végzett Vanda egy hét múlva kezd a Pécsi Tudományegyetem környezetmérnök szakán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!