gumicsere

2021.03.28. 07:20

Sokakban él a 8 évvel ezelőtti havazás

Mikor és milyen gumit érdemes cseréltetni, és mire érdemes figyelni egy gumi állapotának felismerésében? Barkóczy Péterrel beszéltünk a tapasztalatokról.

Korondy Tamás

A jó állapotú gumik megfelelő biztonságot nyújtanak önnek vezetés közben

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Talán mindenki emlékszik a 2013-ban március 15-én történtekre, amikor hirtelen jött lehűlés, havazás és viharos szél miatt veszélyhelyzet alakult ki Magyarországon – több út járhatatlanná vált, és sok települést nem lehetett megközelíteni. Ez az időpont a gumicsere mint szolgáltatási ágazat szempontjából azóta meghatározóvá vált, ha úgy tetszik, fordulóponttá.

– Az az ominózus eset pár éve ma már egy határidőt jelent a nyári gumik lecserélésében. Az emberek ezt az időpontot megvárják a gumicseréig – támasztja alá a tapasztalatot Barkóczy Péter, az egyik székesfehérvári gumiszerviz ügyvezetője, aki hozzátette, március végéhez közeledve, elhagyva a már említett időpontot, elkezdtek jelentkezni a kuncsaftok gumicserére.

A jó állapotú gumik megfelelő biztonságot nyújtanak önnek vezetés közben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rendszeres szervizelés mellett a gumik is befolyásolják azt, hogy miként reagál az autó és elkerülhetőek-e a balesetveszélyes szituációk. Az abroncs a kapcsolat a gépjármű és az aszfalt között. Míg télen a jeges, havas útszakaszokkal kell megküzdeni, addig nyáron a forró aszfalt és az időnkénti hatalmas esőzések jelentik a kihívást. Mit kell tudni az utóbbi esetében?

– Nehéz meghatározni, hogy mikor és meddig jó egy gumi, sok összetevője van. A legfontosabb talán az abroncs profilmélysége, de a gyártási idő és a tárolási körülmény is meghatározó a gumi állapotára. Nagyjából 6 évnél lehet azt mondani egy gumi esetében, hogy érdemes tüzetesebben is felmérni az abroncs állapotát – vélekedett a szakember, aki kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy inkább a prémium minőséget helyettesítő, kisebb gumigyártó cégek abroncsai a legkedveltebbek – véleménye szerint ez a termékek ár-érték aránya miatt van.

Azonban mindig akadnak olyanok, akik az olcsóbb, kínai abroncsokat preferálják az áruk miatt. Mint mondja, nekik az a dolguk, hogy amilyen gumit a kliens hoz a cseréhez, azt felrakják – de ilyen esetekben nem teszik azt jó szívvel.

– A gumi elsősorban annál jobb, minél több százalékban tartalmaz kaucsukot. Ez a kínaiak esetében a minimális határérték felett jár, a prémium termékek esetében viszont magasabb, ezért tartjuk biztonságosabbnak azokat – zárta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!