baleset bármikor bekövetkezhet

2019.05.18. 17:00

Milliós károk a frissen vásárolt autó miatt?

Egy szabályozási anomáliára bukkantak a gépjármű-felelősségbiztosításokkal kapcsolatban. Legyinthetünk, hogy ugyan már, ez részletkérdés, de sajnos baleset bármikor bekövetkezhet, jobb felkészülni.

Palocsai Jenő

Évről évre nagyobb a városban élők száma a világon

Forrás: Pixabay

A felelősségbiztosítás az egyetlen kötelező autós biztosítás. Ez nyújt fedezetet a saját hibás baleseteknél, ugyanis ebből térül meg a vétlen károsultaknak okozott kár. Milliószám kötünk ilyet a szokásos évi vissza- és megkötésnél. Olyankor csak le kell ülni egy számítógéphez a forgalmival és pár perc alatt készen vagyunk. Nyugodtan hátradőlhetünk, hogy olcsóbb vagy jobb lesz a biztosításunk a következő évben, ám egészen más a helyzet közvetlenül autóvásárlást követően. A vevőként és az eladóként a kocsival vagyunk elfoglalva, talán fel sem tűnik, hogy a gépjárművek adásvételi szerződése rögzíti a cselekmény pontos idejét, óra és perc megjelöléssel. Ez azért érdekes mert az ott feltüntetett időpont után már az új tulajdonos felel az autóért.

Ha az eladó és a vevő egy napsütötte pénteken, a déli harangszó kondulásai kíséretében írják alá az adásvételit és két perccel később a vevő, vagyis a továbbiakban az új tulajdonos kárt okoz az autóval, akkor érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés híján az okozott kárra nincs fedezet. Az előző tulajdonos biztosítási szerződése az adásvételi szerződésben rögzített időpontban megszűnt. A Magyar Biztosítók Szövetségének állásfoglalása szerint a biztosító megtéríti a kárt, de a kifizetett kártérítés összegét teljes egészében, felső határ nélkül hárítja az új üzembentartóra.

Ez már önmagában elég ijesztő, hiszen egy komolyabb ütközés vagy drágább autó esetében ez az összeg súlyos millió forintokat jelenthet. Ha személyi sérüléssel jár a baleset, akkor az azzal kapcsolatos költségek is az új tulajdonos zsebét terhelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!