olvasónk már javasolta

2021.06.11. 15:00

Egyet gondoltak a rendszámok témájában, de nem lesz valóság

A döntés megszületett, a jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak majd.

Tihanyi Tamás

Tóth György saját autóján mutatja a jelképek elhelyezkedését

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel. Azaz elvetették azokat a kezdeményezéseket, amelyek a területi jelzésre vonatkoztak: ilyet sok európai és több velünk szomszédos ország is használ. Lapunk még a döntés előtt osztotta meg olvasóinkkal Cey-Bert Róbert Gyula egykori egyetemi tanár, író javaslatát, aki követendő példaként a Svájcban használatos rendszámot említette.

Azt az interjút olvasta Tóth György is, aki 1972-ben, 27 évesen disszidált Svájcba, jelenleg Baselben él. Éppen ha­zalátogatott írásunk megjelenésének idején, ezért egy furcsa, véletlen egybeesésre hívta fel figyelmünket. Két levelet mutatott, az egyiket ő írta 1988-ban, a másik az akkori javaslatára érkezett elutasító választ tartalmazza. Annak idején, a rendszerváltás hajnalán ugyancsak rendszámot váltottunk, s Tóth úr ugyanazt vetette fel, mint amit minap Cey-Bert Róbert Gyula: legyen a rendszámunk olyan, mint a svájci.

Tóth György saját autóján mutatja a jelképek elhelyezkedését
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Idegenben az ember önkéntelenül is hasonlít, s ha valamit jónak talál, azt szeretné hazatelepíteni – írta Tóth György 1988-ban, majd ismertette a svájci gyakorlatot. Ott a rendszámtábla két betűből, a kantonok nevének rövidítéséből, és legfeljebb hat számjegyből áll. Ez a szisztéma lehetőséget biztosít kantononként egymillió jármű regisztrálásához. A hátsó rendszámtáblán a betűk jobb és baloldalán látható még Svájc, illetve a kanton címere.

– Nálunk a rendszámtábla személyre, illetve cégre van bejegyezve, tehát vásárlásnál, vagy cserénél a jármű szám nélkül kerül az új tulajdonoshoz. A rendszám két betűje alapján mindenki előtt azonnal világos, hová való a jármű, a számok alapján pedig az illető kanton nyilvántartója számítógép segítségével pillanatok alatt azonosítja a jármű üzembentartóját– osztotta meg Tóth úr, aki még el is játszott a gondolattal, miként néznének ki a megyék szerint azonosítható rendszámaink: Baranya (BA), Békés (BE), Csongrád-Csanád (CS), Győr-MosonSopron (GS), Fejér (FE) és így tovább… Ám – mint tartja a mondás –, hiába járt (legalább) két olvasónk agya egy rúgóra, úgy tűnik, jövőre egy másfajta rendszámtáblával kell megbarátkoznunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!