Megszabadulócska, de okosan

2019.08.01. 09:00

A járművek roncsaitól meg kell szabadulni, de nagy pénzeket ne reméljünk

A rommá törött vagy kiégett kocsikra, valamint a pályafutásukat hamarosan befejező autókra is gondot kell fordítani, de vannak buktatók is.

Palocsai Jenő

A roncsok okmányaival sajnos előfordul visszaélés Fotó: HP

Ki ne látott volna hónapokig egy helyben parkolni öreg autókat, panelházak alatti parkolóban éppúgy, mint családi ház kertjében? A tulajdonos legtöbbször érzelmileg ragaszkodik hozzá. Vagy az első új autó, vagy az a sok nap, a Merkúr értesítésére várva. Sokan a nagy karambol után először hazavitetik, hogy ott álljon, mint az esetleges fizikai és lelki sérülések örök mementója, de aztán valamit lépni kell, mert örökké nem maradhat ott. Ilyenkor jönnek a vadászok, és látván a helyzetet, kis cetliket dobnak be, vagy ragasztanak oda, hogy jelezzék a tulajdonosnak, igenis van értéke a kocsinak és emiatt lépjen velük kapcsolatba a gazda.

A roncsok okmányaival sajnos előfordul visszaélés Fotó: HP

Nos, valóban van értéke, ha nem is sok. Örülhetünk, főleg egy kiégett roncs esetében, ha nem nekünk kell fizetni azért, hogy valaki elvigye. Ha szerencsénk van, akkor közel húsz forintot kapunk a kocsi minden egyes kilójáért. Ez csak a bruttó ár, mert le kell vonni belőle a távolságtól függő szállítási díjat és a bontási igazolás illetékét. Megesik, hogy meglepően jó ajánlatokat kapunk egy-egy cégtől. Nos, ne legyünk rossz­hiszeműek, de azért fogadjuk ezeket fenntartásokkal, mert megeshet, hogy a gyanús helyre leadott kocsinkkal később találkozhatunk az utcán. A kiégett roncsok okmányai kapóra jöhetnek egy külföldről behozott, azonos típusú jármű illegális forgalomba helyezésekor, rövid és gyors alváz- és motorszámcserét követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!