Figyelemfelhívás!

2021.04.17. 15:15

A biztonsági öv életeket menthet! – Csak egy mozdulat, kösse be magát Ön is!

Egy egyszerű mozdulat, ami nagyjából két másodpercet vesz igénybe, mégis az életünket mentheti meg egy baleset során.

Bagotai Zsanett

Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Nem győzzük minden évben hangsúlyozni a biztonsági öv használatának fontosságát. Most a rendőrség és egy gépjárművezető oktató segítségét kérjük, hogy hívják fel az autósok figyelmét, milyen fontos az, hogy kössük be a biztonsági övünket minden esetben.

A biztonsági öv használatát a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai rendszeresen ellenőrzik. A biztonsági öv használatára vonatkozó rendelkezéseket megszegő járművezetőkkel és utasokkal szembeni intézkedések sajnos a folyamatos ellenőrzések ellenére napi szinten többször előfordulnak. A passzív biztonsági eszközök használata fokozott ellenőrzésének célja a sérülések megelőzése, a közúti tragédiák csökkentése. A balesetek megelőzéséért legtöbbet a közúti forgalomban résztvevők tehetnek a szabályok következetes betartásával és egymásra odafigyeléssel – tájékoztatott a rendőrség.

A bírságok a következőképpen alakulnak, ha valaki nem köti be magát: lakott területen belül a bírság összege 10 000 forint, lakott területen kívül 15 000 forint, autóúton, illetve autópályán pedig 20 000 forint. A bírságolással érintett cselekmény elkövetéséért felelőssé tehető a járművezető és az utazó személy(ek) is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata nemrégiben tette közzé honlapján a március 8. és 14. közötti, európai szintű fokozott ellenőrzésének mérlegét. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2021. évi ellenőrzési terve alapján az európai kampánya során ezúttal a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak – használatát ellenőrizték a rendőrök.

A járművek ellenőrzése során a rendőrök 5514 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 4531 esetben – a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 112 esetben nem használták, míg 14-en bukósisak nélkül motoroztak.

Szabó István gépjárművezető-oktató pedig videóban mondta el nekünk, miért fontos, hogy bekössük magunkat. Az oktató kitért arra is, hogy gyermekinket hogyan tudjuk a legnagyobb biztonságban szállítani autónkban, valamint, hogy melyek azok az esetek, amikor kikapcsolhatjuk a biztonsági övet, anélkül, hogy büntetés járna érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!