Frissen Fejérből

2023.07.05. 06:55

Hazai pályáról rajtolva a Velencei-tavat is megkerülik idén a pázmándi veteránautósok (videó)

2023-ban ismét hazai pályán vágnak neki a hagyományos csillagtúrának a gépcsodák.

Elekes Gergő

Ahol ez a Ford Taunus GXL felbukkan, ott bizony fejek fordulnak utána!

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Amint azt olvasóink már bizonyára tudják, július második szombatja évek óta pirosbetűs ünnepként szerepel a veteránautók szerelmeseinek naptárában: Kerkuska Csaba elnök és a Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesület ekkor rendezi meg ugyanis veteránautós, motoros találkozóját, játékos csillagtúrával egybekötve. Ez idén július 8-án sem lesz másként!

A találkozó ezúttal hazai pályáról indul, hiszen a járművek Pázmándról, a faluközpontban álló Tájház melletti parkolóból (Fő utca 78-80.) fognak elrajtolni. Reggel 7 és 9 óra között az érdeklődők itt a teljes flottában tudnak majd gyönyörködni.

A 9 órás megnyitóbeszédeket követően - a már szintén hagyománnyá vált - autószentelésre kerül sor, Kápolnásnyék és Velence plébánosa, Récsei Norbert atya jóvoltából, aki nem egy alkalommal versenyzőként is részt vett már a találkozókon. A járműveket 2 perces etapokban fogják elrajtoltatni a szervezők (természetesen egy rövid bemutatkozást követően), hogy aztán nekivágjanak a nagyjából 30 km-es túrának, mely során megfordulnak a verebi focipályánál, ahol egy autós ügyességi verseny vár rájuk, a lovasberényi művelődési ház udvarán (itt a tavalyi túra szervezője, Lakos Tibor fog meglepetéseket okozni), valamint Nadapon, a Szintezési Ősjegynél, ahol alkatrészfelismerésre készülhetnek. Mielőtt azonban elhagyják a Pázmánd táblát, a falu utcáiban fognak végigvonulni, hiszen három helyszínen, a lövészklubnál, a tűzoltó egyesületnél és a nosztalgia-jármű egyesületnél kell különböző feladatokat megoldaniuk, ahol a célzóképességükre éppúgy szükségük lesz, mint az autókról szerzett tudásukra. A túra végén a konvoj nagyjából 15:30 magasságában fog visszaérkezni Pázmándra, a Nadapot Pázmánddal összekötő aszfaltos mezőgazdasági úton, hogy ne tartsák fel a forgalmat.

– A feladatok összeállítása során az elmúlt 13 év találkozóinak kedvenceit válogattuk össze, így a régi veteránosok számára lesznek ismerős feladatok, ám nagy örömömre elég sok újonc lesz idén közöttünk. Nagyjából 50-50%-os arányt tippelek a jelenlegi jelentkezéseket figyelembe véve. Kedd reggelig 46 jármű és 96 személy nevezett, de egészen biztos vagyok benne, hogy érkezni fognak még az utolsó pillanatban is jelentkezők. Nagyjából 50 járműre és olyan 120 főre számítok, de ha többen lennénk ennél, akkor sem fogunk megijedni – nyilatkozta portálunknak Kerkuska Csaba, akitől azt is megtudtuk, az idei túrának a "Telitalálat" nevet adták, hiszen a 13+1-ik alkalommal fognak összegyűlni, ami a totóban a telitalálatos szelvény, illetve:

Aki szombaton ellátogat hozzánk, annak telitalálatos lesz a napja!

A csillagtúrával azonban nem lesz vége a szombati túrázásnak, hiszen egy igazi retro hangulatú ebédet követően, 15 óra magasságban polgárőri felvezetéssel a teljes flotta útnak indul, hogy pihenő beiktatása nélkül megkerülje a Velencei-tavat. Várhatóan 16 óra körül vissza is érnek Pázmándra, ahol ezt követően színpadi programokkal és meglepetésvendégekkel is készülnek a szervezők a minden bizonnyal felejthetetlen napra, melyet 17 órakor az eredményhirdetés fog zárni.

És hogy milyen is a hangulata egy ilyen találkozónak? Nézzék meg tavalyi videónkat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!