Elkezdődött a szezon

2022.04.10. 15:30

Veszélyben két keréken - Tanácsok, hogy minden motoros hazaérjen!

A tavasz beköszöntével ugrásszerűen megnő a motorosok száma az utakon. Ezzel együtt pedig balesetveszélyes szituációkkal is gyakrabban találkozhatunk. Magyarországon és Fejér megyében is sajnos minden évben számos motoros baleset történik, melyek gyakran tragikus kimenetelűek.

Bagotai Zsanett

Forrás: Pixabay

De vajon mit tehetünk mi, autósok? Hogyan óvhatják meg magukat a motorkerékpáron közlekedők? Eme kérdések megválaszolására kértük fel Szabó István gépjárművezető oktatót. A szakember az elején leszögezte, hogy az éremnek két oldala van, és a legfontosabb, amit tehetünk, az a kölcsönös odafigyelés.

 

- Az egyik fő probléma, hogy tavasszal hosszú pihenőidő után, hirtelen bukkannak fel a motorosok az utakon, ám az autósok többsége ez idő alatt úgymond elszokik a kétkerekű járművektől, és nem biztos, hogy kellőképpen odafigyelnek. A motorkerékpárosok pedig ugyanazzal a magabiztossággal pattannak a nyeregbe, mintha csak pár nap telt volna el azóta, hogy utoljára szelték az utakat. Ezen tényezők összessége vezet oda, hogy a balesetek száma ugrásszerűen megemelkedik az év ezen időszakában - mondja az oktató. 

 

Ahogy azt már említettük, ez az érem is kétoldalú, így érdemes mind a két szemszögből megvizsgálni a biztonságos közlekedés alapjait. Kezdjük tehát a motorkerékpárosokkal! Az első és legfontosabb, amit itt figyelembe kell venni, hogy egy sokkal labilisabb járműről beszélünk, mint az autó. Nagyon fontos tényező a távolságtartás. Jóval nagyobb oldaltávolságot kell tartania a motorosnak a többi jármű mellett, mint egyébként. Egészen más a féktávolság is, hiszen nem négy kerék fog, hanem csak kettő.  Az időjárási viszonyok mellett sem mehetünk el szó nélkül. Hamar örülhettünk a jó időnek idén is, de az, hogy egyszer-kétszer húsz fok körüli hőmérsékletet mérhettünk, nem jelenti azt, hogy az útviszonyok is adottak a két keréken való száguldáshoz. A szeles idő még labilisabbá teszi a járművet, és veszélyes szituációk alakulhatnak ki abból, ha ilyen időben elhalad egy autó mellett, hiszen a nagy oldalszél hirtelen megránthatja a motorkerékpárt. A védőfelszerelés használata pedig nélkülözhetetlen, hiszen a biztonsági öv hiányában ez lehet az, ami megmenthet egy életet, ha megtörténik a baj. A védőfelszerelések közé tartozik a bukósisak, a kesztyű, a kopásálló ruházat, a csizma és a különféle protektorok.  A szakember külön felhívta a figyelmet arra, hogy a bukósisak becsatolása is elengedhetetlen, valamint a nyakvédő használata pluszban különösen növeli a sofőr védelmét. 

Szabó István nap mint nap találkozik különleges szituációkkal az utakon
Forrás: Bagotai Zsanett / feol.hu

Az autósok szemszögéből tehát fontos, hogy figyeljenek oda a motoros társaikra, hiszen egy sokkal labilisabb járművön közlekednek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének ugyanúgy a közlekedésben részt vevő partnerek. A kereszteződésekben nagyon oda kell figyelni, hogy ne menjünk ki eléjük, hiszen sokkal gyorsabban érnek oda, mint amire számítunk. Számítani kell a párhuzamos közlekedésre alkalmas útszakaszokon arra, hogy a motorosnak van lehetősége két autó közé bemenni. Nagyon sokan próbálják ezt kizárni, és nem engedik, hogy kikerülje őket a motoros, de a KRESZ előírja, hogy motorkerékpáron lehet közlekedni a két sáv között, ha elfér a járművel, és így a sor elejére mehet. Ezt megteheti kisebb és nagyobb motorral közlekedő sofőr egyaránt.

 

- Nem győzzük hangsúlyozni a tükrök folyamatos figyelését, hiszen a motorosok hatalmas sebességgel pillanatok alatt ott lehetnek mögöttünk, majd kezdhetnek előzésbe. Ehhez azonban elkerülhetetlen a látni és látszódni szabály, ez is mutatja, hogy mennyire kétoldalú ez a dolog. Hiszen hogy vehetné észre időben és lenne figyelmes az autós a motorossal szemben, ha az nincs megfelelően kivilágítva, és nem visel láthatósági mellényt - hangsúlyozza Szabó István.

 

 

Ne feledjük el, amikor volán mögé ülünk vagy motorra pattanunk, hogy mindenkit hazavárnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!