Elenyésző az autózáshoz kellő termék

2022.01.06. 11:30

Benzinkúti barangolás, chipsekkel - Ablaktörlő gumit nem árulnak, csak csokit

Nem csak benzin és olaj, ablakmosó folyadék, fagy­álló, elakadásjelző háromszög kapható a benzinkutakon, hanem egy kisebbfajta élelmiszerbolt kínálata is. Ám, ha autónk mindennapos használatához szeretnénk alkatrészt, nem biztos, hogy a shopban ehhez hozzájutunk.

Káldor András

Csokit azt biztos találunk minden kúton

Forrás: Móricz-Sabján

Már az utóbbi évtizedekben megszokhattuk, hogyha betérünk egy benzinkútra, akkor a tankoláson kívül kisebb üzlettel is szembe találjuk magunkat. 

Kellene egy légfrissítő vagy egy térkép, újság, esetleg ajándékcsokoládé az utolsó pillanatban? Kétségtelen, hogyha úton vagyunk, vagy netán az úti cél eléréséhez feltétlenül szükség van bármire, akkor nagy valószínűséggel hozzá lehet jutni ahhoz, amit keresünk.

 

Az emberek többsége többnyire tankolni, kávézni és kisebb-nagyobb szükségleteit elvégezni jár a benzinkútra. Na jó, esetleg néha vesz egy olajat a motorba, ablakmosót a tartályba, egy izzót a kiégett helyére – vagy egy plüssmackót a rokongyereknek, egy üveg bort a rokonfelnőttnek, ha vendégségbe megy, és elfelejtett időben gondoskodni ajándékról. Pedig a benzinkúti shopok a pénzen megvehető emberi örömök elképesztően széles választékát kínálják, mint ez ki is derül, ha egyszer alaposabban szemügyre vesszük a polcokat.

 

Mosószer, mosogatószer. Nem annyira impulzusvásárlásra gerjesztő termékek, meglepve fedeztem fel ezeket a nagy kiszerelésű cuccokat a polcon. Ezeken kívül csokik, energia­italok, üdítők, dvd-k, alkoholos italok, különféle chipsek jöttek szembe. Korábban, cirka harminc évvel ezelőtt ezekre nem volt példa, mivel sokkal több volt a szorosan vett és a mindennapos autózáshoz szükséges és használatos eszköz egy-egy benzinkúton. Lehetett kapni egyébiránt autóizzót, biztosítékokat és még szerszámot is. Legutóbb, szakadó esőben a kikopott ablaktörlő gumit szerettem volna lecserélni. Éjszaka – gondoltam – biztosan kapok a „kútnál”. Három kör és négy benzinkút meglátogatása után letettem róla. Pedig tele volt az üzlet mindennel, ami szem-szájnak ingere. Ezúttal mellőztem volna a friss pékárukat, zöldséget, gyümölcsöt, de még a tejtermékkínálatot is, nem beszélve a gyorsfagyasztott áruk, édességek és italok választékáról. Persze azért találkozhatunk itt-ott „elszórva” a szorosan vett kutaknál vásárolható dolgokkal is. Szivacsokkal, ablakmosókkal, törlőkendőkkel, melyekkel az autó belsejét és külsejét lehet karbantartani, ezek száma azonban elenyészően kevésnek tűnt a korábban felsorolt élelmiszerekhez és vegyipari termékekhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!