Frissen Fejérből

2021.10.29. 15:30

Hogy mindenki hazaérjen! Így vezessünk biztonságosan a megváltozott időjárási körülmények között

Az ősz egyre komorabb arcát mutatja nekünk, és tagadhatatlanul közeleg a téli időszak is. Egyre gyakrabban kell vezetni sötét, nyirkos, esős vagy éppen ködös időben. Autónk felkészítése azonban nem elég, hogy biztonságban érezhessük magunkat az utakon.

Bagotai Zsanett

Az egyik legnagyobb veszélyt a lehulló falevelek jelentik

Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Sofőrként hatalmas felelősség hárul ránk minden egyes alkalommal, amikor volán mögé ülünk. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a megváltozott időjárási körülmények között, mire kell odafigyelnünk, hogy bizony mindenki épségben hazaérjen. A közlekedési balesetek bekövetkezésében ugyanis jelentős szerepet játszik, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik az autójukat. De mit kell tennünk azért, hogy csökkentsük a balesetek számát, és biztonságban érezhesse magát mindenki az utakon? Ezzel a kérdéssel fordultunk Szabó István gépjárművezető oktatóhoz.

Hajnali fagyok

A hajnali fagyok bizony egyre gyakoribbak, így nem árt egy kicsivel korábban ébredni, hiszen már nem indulhatunk csak úgy el a munkába, ahogy tettük a nyáron. Nagyon fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, várjuk meg, míg megfelelően kilátunk a szélvédőn, és az ablakokon, hiszen a nem megfelelő kilátás könnyen balesetveszélyes szituációba sodorhat minket. A reggeli fagyos időjárás pedig nemcsak az autónkon hagy nyomot, hanem bizony az utakon is, amelyek egyre gyakrabban válnak csúszóssá. Így nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az útviszonyoknak megfelelő sebességet válasszuk meg, aki pedig még nem cserélte le a nyári gumiabroncsot télire, az minél hamarabb tegye meg.

A gyönyörű, ám veszélyes falevelek

Habár az őszt azért szeretjük a leginkább, mert gyönyörű színekben pompáznak a falevelek, autós szemszögből ez a csodálatos látvány azonban nagyon veszélyes lehet. Azokon a helyeken, ahol levelek borítják az utat, nagyon könnyen megcsúszhat az autónk és irányíthatatlanná válhat, ezért ezeket a területeket érdemes fokozott óvatossággal és lassítással megközelíteni.

Az egyik legnagyobb veszélyt a lehulló falevelek jelentik
Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Gyalogosok sötét ruhában

A gyalogosokra mindig különösen nagy figyelmet kell fordítani. Ősszel, amikor egyre hamarabb sötétedik, ők pedig fekete kabátban, sapkában közelítik meg a gyalogátkelőhelyeket, akkor még inkább résen kell lenni a sofőröknek. Természetesen ugyanez igaz a gyalogosokra is, mindig legyenek körültekintőek, mielőtt lelépnek a zebrára. Mert látni és látszódni, ez lenne a lényeg!

Esős időszak

Az őszről elmondható, hogy sajnos gyakran esik az eső, ezt pedig nem mindenki szereti, főleg ha volán mögé kell ülni. A látási körülmények ilyenkor nagyon rosszak, az utak szintén csúszósak, a sofőrök pedig türelmetlenek és rosszkedvűek. Az ablaktörlő lapát megfelelő állapota elengedhetetlen, különben még inkább romlanak a látási viszonyok. Sokkal nagyobb követési távolság szükséges, sokkal előbb észre kell venni, ha az elöl haladó jármű fékezni kezd. Nehezebb megállni biztonságosan vizes, csúszós úton, így nem árt, ha egy kicsit a megengedett sebesség alatt közlekedünk, mert nem az a fontos, hogy mennyi idő alatt érünk el A-ból B-be, hanem hogy odaérjünk!

Szabó István oktató
Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Mindenki „kedvence”: a köd

Foltokban vagy összefüggő ködtakaróval egyaránt találkozhatunk ebben az időszakban, javasolt szintén a fokozott óvatosság és a mérsékelt sebesség megválasztása a látótávolság függvényében. Sokan használják a ködfényszórót, azonban ez csak nagyon sűrű köd esetén javasolt, ugyanis a mi látásunkat segíti, a közlekedésben részt vevőket viszont elvakítja. Különösen az úttest szélén gyalogosan vagy kerékpárral közlekedőkre kell figyelni, mert sajnos sokszor találkozhatunk velük kivilágítatlanul, vagy láthatósági mellény nélkül. Ilyenkor célszerű nagyobb távolságot tartani az úttest szélétől is.

Vakító nap

Télen a nap sokkal alacsonyabban van, így sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy hiába próbáljuk lehajtani a napellenzőt, sajnos nem segít, és teljesen elvakítja a sofőröket a napsütés. Ilyenkor az út is fénylik, és jelentősen leromlanak a látási viszonyok. Nagyon fontos, hogy legyen mindenkinél napszemüveg, amivel tudja biztosítani a megfelelő látási körülményeket!

Ezen tanácsok betartásával saját magunk és mások testi épségét is megóvhatjuk, hiszen ne feledjük: Mindenkit hazavárnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!