Frissen Fejérből

2021.08.27. 08:04

A pázmándi veteránautósok a Kaáli múzeumban jártak

A Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesület és baráti társasága a szokásos éves csillagtúrája után nem sokkal egy kisebb autós időutazáson vett részt a Balaton felvidékén.

Fotó: Kerkuska Csaba

A csapat 25 fővel Magyarország és Európa egyik legimpozánsabb veterán jármű magángyűjteményét látogatta meg Dörgicsén, a Kaáli Autó-Motor Múzeumban. A gyűjtemény tulajdonosa, Kaáli Nagy Géza professzor, orvos, feltaláló.

Fotó: Kerkuska Csaba

Az alábbiakban a pázmándi veteránosok vezetőjének, Kerkuska Csabának a beszámolóját olvashatják:

„A Professzor Úr nem csak orvosként alkotott maradandót! Szakmai elhivatottsága mellett elhatározta, hogy a családjában valaha előfordult összes motorkerékpárt és autót típusonként mind-mind megvásárolja a gyüjteményébe. Mivel évekig élt Amerikában is, így a paletta igen látványos.

Ami a kiállítás értékét számunkra tovább növelte, hogy a Professzor Úr személyesen kalauzolt bennünket végig a kiállítás egy részében. Az évtizedes történeteket és a fotókkal illusztrált eseményeket mindenki csodálattal hallgatta. Megtudhattuk, hogy a Kaáli család első járműve egy Csepel motorkerékpár volt, amit később a Pannóniák követtek. A Professzor Úrnak sikerült a valaha Magyarországon gyártott motorkerékpárokból a legteljesebb palettát begyűjtenie. Itt még a mennyezetről is motorok lógnak alá az impozáns csillár mellett. A Professzor első saját autója egy Bogár volt, ami a mai napig a gyűjtemény egyik ikonikus tagja megőrzőtt állapotában. De megtalálható az autó között számos egyéb klasszikus típus is, mint a Mustang, a Jaguár és a Mercedes. Mindegyik példány szinte gyári állapotában tündököl! Nem látszanak rajtuk használat nyomai. Pedig gazdájuk néha be-be pattan egybe és gurul egyet a Balaton Partján.

Fotó: Kerkuska Csaba

A Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesület nevében ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy itt lehettünk! A Professzor Úrnak további gyűjtői munkájához jó erőt egészséget és kitartást kívánunk!

Mivel többen is jelezték, hogy szívesen hoznák el családtagjaikat is, szinte biztosan kijelenthetem, hogy hamarosan visszatérünk!

Köszönettel:

Kerkucska Csaba

elnök

Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesület”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!