Jó csapat készíti elő az ercsi show-t

2018.08.25. 09:00

Gyorsulás a Duna közelében

A kilencedik ercsi autó-motor show is bővelkedett látnivalókban, izgalmakban. A szervezők büszkék rá, hogy egyre többeket vonz a rendezvény.

Bokros Judit

A ralishow gyorsasági szakaszán ugratni is lehetett Fotók: Nagy Ferenc (Fecomp)

A napokban újra megrendezték a Duna-parton, illetve a belvárosban a IX. Ercsi Autó-motor Show-t, amelyen szinte egész nap ingyenes programok várták a lóerők, a járművek szerelmeseit. Hodula Mihály szervezővel a kezdetekről is beszélgettünk.

– Juhász István találta ki 2009-ben, hogy legyen egy olyan rendezvény, ahol a helyi amatőr raliversenyzők be tudnak mutatkozni. Mivel az első alkalom nagy sikert aratott, ezért a folytatás mellett döntöttünk, és az évek során kialakult az autó-motor show. A programok között rendszeresen szerepel például veterán járművek kiállítása, motorépítők bemutatkozása és felvonulás, valamint ralishow a gyorsasági szakaszon. Ez a városban van, s az útvonal hossza a rajttól a célig 4-4,5 kilométer.

Ismert arcok: Badár Sándor és Kőváry Barna
Fotók: Nagy Ferenc (Fecomp)

Autók, motorok, quadok is indulhatnak a gyorsaságin, ám fontos, hogy ez nem verseny. Tehát nem mérjük az időt, ezért show jellegű az egész. Általában 2030 raliautó és 8-10 quad megy végig a szakaszon, s a távot a délután során akár ötször, hatszor is megteszik – mondta el Hodula Mihály. Közönség is van bőven, és nem csupán helyiekből és környékbeliekből áll, hanem távolabbról – például Miskolcról, Komáromból – is érkeznek, akárcsak a résztvevők. Így az érdeklődés jellemzően nagy, sokan fordulnak meg egy-egy ilyen rendezvény során a városban.

A ralishow gyorsasági szakaszán ugratni is lehetett
Fotók: Nagy Ferenc (Fecomp)

A szervezők mindig meghívnak egy-egy közismert embert is, akinek jelenléte még többeket vonz. Korábban járt náluk Veres Zoltán műrepülő, aki bemutatót is tartott, idén pedig Badár Sándor színész, humorista volt a vendégük egy stand-up műsor erejéig a nap végén. Az autó-motor show házigazdája egyébként évek óta Kőváry Barna, akit többéves személyes ismeretség fűz Hodula Mihályhoz, hiszen korábban versenyeztek is együtt.

A rali megszervezése mindig nagy biztonsági előkészületekkel jár. Sokat jelent, hogy a lakosság türelmes, illetve a felvonulás, a gyorsasági show idején nagyon fegyelmezetten viselkedik – tette hozzá Hodula Mihály, aki rengeteget köszönhet azoknak a segítőknek, akikkel újra és újra megépítik például a pályát. Ám az évente visszatérő résztvevőknek is hálás, akárcsak az önkormányzatnak, amely támogatja a rendezvényt.

A veterán autók kedvelői is mindig láthatnak szépségeket
Fotók: Nagy Ferenc (Fecomp)

Évről évre igyekeznek egy-egy újdonságot betervezni, így lesz ez jövőre is. Részleteket azonban még nem tudtunk meg, csupán annyit, hogy december, január környékén kezdődik meg a 10. ercsi autó-motor show szervezése. A szép, kerek évszám bizonyára ünneplésre is okot ad majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!